Recept: Oerhammetjes op zijn lekkerst

10 augustus 2023

Het oerhammetje, ook wel spaakhammetje genoemd is afkomstig van de kuit van het varkenspootje. Het is echt werkvlees, dus vol van smaak , maar heeft wel een wat langere bereidingstijd nodig. Perfect voor Low & Slow op de BBQ/Kamado. Simpeler gezegd: het heeft een langzame garing nodig.

In de USA noemen ze een oerhammetje ook wel een pigwing doordat het op een grote kippenkluif lijkt. Ook een pigwing heeft, net als een chickenwing, een karakteristiek botje.

Omdat het nog niet zo bekend is bij het grote publiek is dit betaalbaar vlees voor op de bbq.

Bij ons thuis staat het in de top 3 van favoriete gerechten. Afgelopen kerst stond het op het menu. Dit recept is een vrije vertaling van het recept van Noskos van bbq.nl.

Pigwings:ready to eat

Ingrediënten oerhammetjes (per persoon)

  • 1 oerham/spaakham/pigwing (Bekijk bij beefensteak.nl)
  • BBQ kruiden (naar eigen voorkeur, ik heb pulledpork kruiden van Noskos gebruikt) bruine basterdsuiker
  • Agave siroop of Honing
  • Roomboter: 1 EL
  • Appelsap: scheutje
  • Rookhout
  • Aluminiumfolie
pigwing rub

Bereiding van de oerhammetjes

Het bereiden van de oerhammetjes gaat als volgt: In principe volg je een variant op de 3-2-1 methode die bij spareribs wordt gehanteerd.
 
Dit houdt in dat we de oerhammetjes 3 uur gaan roken, 2 uur stomen/garen en 1 uur indirect op de Kamado. Waarbij je het laatste gedeelte de glaze aanbrengt.

Voorbereiding & Preparatie

Heb je jouw oerhammetjes vers van de slager? Ga dan direct door naar het volgende onderdeel. Heb je ze ingevroren? Lees dan verder.

Nog geen oerhammetje in huis? Bestel deze nu bij beefensteak.nl

Veel bbq liefhebbers bestellen hun vlees bij de (online) slager optijd en deze vriezen deze in (nee dit heeft vrijwel geen effect).

Haal de oerhammetjes vervolgens uit de vriezer en laat het in de koelkast minimaal 24 uur ontdooien. Leg deze niet in een bad met warm water want dit gaart het vlees. 

Verwijder vlies + insmeren

Verwijder met een scherp mes het overtollige vel/vlies van de buitenkant. ( dit is even een gepriegel, maar je krijgt er vanzelf handigheid in.)

Smeer het oerhammetje lichtjes in met olijfolie/mosterd ( gewoon een goedkope mosterd. Dit proef je straks niet terug)  Doordat je olie/mosterd gebruikt plakt de rub beter. Breng de rub ( BBQ-kruiden) aan.

pigwing1

BBQ time! 

Maak je bbq klaar voor indirecte bereiding. Zorg voor een temperatuur van 110 graden. Voeg rookhout toe. Bijvoorbeeld appelhout, maar doe het vooral naar eigen voorkeur.

De pingwings (oerhammetjes) zijn klaar voor 3 uur roken

Wanneer de temperatuur klaar is en het rookhout is toegevoegd plaatsen we de hammetjes in de kamado/bbq en gaan we verder met de onderstaande stappen:

Allereerst laat je de oerhammetjes op een constante temperatuur van 110 graden 3 uur roken/garen (weet je de 3/2/1 regel nog?). Laat tijdens deze 3 uur roken/garen de deksel op de Kamado / bbq voor het besteresultaat.

Oerhammetjes na 3 uur roken
na 3 uur klaar om ingepakt te worden

Bestrooi na 3 uur

Na drie uur neem je het vlees uit de kamado en leg je het op twee vellen aluminiumfolie. Strooi aan beide zijden bruine suiker, giet ook aan beide kanten agavasiroop over het Oerhammetje, voeg een eetlepel roomboter toe en een scheutje appelsap en vouw de folie dicht tot een gesloten pakketje.

Leg het 45 minuten terug op de bbq

Leg het pakketje minimaal 45 minuten in de kamado. Ik houd ervan dat het vlees goed zacht is zodat het mals is en van het botje afvalt. Ik kies vaak voor een uur.

Na de 45/60 minuten haal je het hammetje weer uit kamado en verwijder je het aluminiumfolie.( ik vang het vocht op dat in de folie zit en gebruik een gedeelte voor de glaze (glazering), en een gedeelte voor bij het oerhammetje als je het serveert)  Je zult zien dat het vlees dan al zacht is. Je legt het hammetje dan 10 a 15 minuten terug op de Kamado. 

pigwing fase3
Pingwing met bbq-saus glaze

De glaze maken van barbecuesaus

Maak in de tussentijd een glaze van bbqsaus en het vocht uit het folie. Persoonlijk kies ik voor de bbq-saus van Noskos, maar dit mag natuurlijke elke bbq saus naar wens zijn. 

Na het kwartiertje uit de vorige stap gaan we verder met het glazen. We glazen het hammetje met een kwastje en laten het vervolgens 10-15 minuten doorgaren.

Vervolgens breng je de glaze opnieuw aan met nog een keer 15 minuten. Je brengt dus 2 maal een glaze aan op de oerhammetjes. Dit zorgt voor een mooie korst (ook wel bark genoemd).

Ten slotte halen we de oerhammetjes uit de kamado en laten we het nog 5 minuten rusten. Dit doen we losjes onder aluminiumfolie en we serveren het met het overgebleven vocht uit de inpaksessie. Dit vocht is natuurlijk wel zoet van de bbqsaus,  als je daar van houdt is dat heerlijk. Zo niet houd je het vocht eventuele apart voor de andere eters.

Combineer met een bijgerecht

Oerhammetjes kan je natuurlijk ook met heel veel andere gerechten combineren. Pas je keuze dan ook eens aan o.b.v. het jaargetijde. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor oerbrood of friet (patat frites) en een lekkere salade. Zelf heb ik voor een gepofte aardappel gekozen i.c.m. een frisse salade.

pigwing4

Eindresultaat

Hopelijk was het recept voor de lekkerste oerhammetjes goed te volgen en dat je er net zo van geniet als bij ons gezin.

Als je dit recept hebt gemaakt zou ik het leuk vinden als je laat weten hoe je het hebt ervaren door een reactie/review achter te laten. 

pigwing3 1
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo