Stalen Grillplaat Coaten? Zo doe je dat!

18 december 2023

Heb je ooit die frustrerende roestvlekken op je stalen grillplaat opgemerkt na een paar BBQ-sessies? Roest is niet alleen een doorn in het oog, maar het kan ook de smaak van je zorgvuldig bereide gerechten beïnvloeden.

Roest en slijtage treden op wanneer je stalen grillplaat niet goed is beschermd. Het vermindert de levensduur van je plaat en leidt tot ongelijkmatige verwarming en een inferieure kookervaring. En laten we eerlijk zijn, niemand wil een perfect stuk vlees op een roestige plaat leggen.

Gelukkig is er een eenvoudige en effectieve oplossing: het coaten van je stalen grillplaat. Deze gids leidt je door de stappen om je grillplaat de perfecte bescherming te bieden, waardoor roestvorming wordt voorkomen en je grillervaring naar een hoger niveau wordt getild.

Coaten van een Plancha / Stalen Grillplaat

Begin met een Schone Basis:
Voordat je begint, zorg ervoor dat je grillplaat schoon is. Verwijder eventuele beschermende olielagen die zijn aangebracht tijdens transport. Dit zorgt voor een perfecte start.

Gebruik de juiste olie

Kies de Juiste Olie

De Sleutel tot Succes:
Niet alle oliën zijn gelijk als het gaat om coaten. Kies voor oliën met een hoge hoeveelheid onverzadigde vetzuren zoals zonnebloemolie of lijnzaadolie. Deze oliën zijn ideaal voor het creëren van een duurzame en effectieve coating.

Wat te Vermijden

Blijf weg van oliën zoals kokosolie, sojaolie of palmolie. Deze zijn minder effectief vanwege hun lage gehalte aan onverzadigde vetzuren.

Het Proces van Polymerisatie

Wetenschap in Actie:
Tijdens het verwarmen van de olie op de grillplaat, ondergaat het een chemisch proces genaamd polymerisatie. Dit transformeert de olie in een harde, beschermende laag die vasthecht aan het staal.

Stap voor Stap

Breng de olie in dunne lagen aan. Verhit de plaat tot het rookpunt, laat afkoelen en herhaal. Meestal zijn 3-4 lagen voldoende.

Onderhoud na het Coaten

Langdurige Bescherming:
Na het coaten is het cruciaal om je grillplaat goed te onderhouden. Reinig na elk gebruik met warm water en een milde zeep. Vermijd schurende materialen die de coating kunnen beschadigen.

Repareren van Beschadigingen

Als de coating beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een metalen spatel, herhaal dan het coaten om roest te voorkomen.

Conclusie

Met de juiste techniek en onderhoud, zal je stalen grillplaat / plancha of OFYR jarenlang meegaan. Geniet van de perfecte grillervaring met een goed gecoate plaat!

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo