De beste bbq voor beginners 2024: Zo kies je de jouw eerste bbq

10 augustus 2023

Als je nieuw voor het eerst gaat barbecueën, kan het kiezen van de juiste grill best overweldigend zijn. Er zijn veel verschillende barbecue op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen.

In dit artikel concentreren we ons op de factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een bbq voor beginners en bevelen we enkele toppers aan voor wie net begint.

Belangrijkste punten uit het artikel

 • Overweeg belangrijke factoren in jouw keuze voor een beginner bbq. Denk hierbij aan de grootte en capaciteit, gebruiks- en onderhoudsgemak, brandstoftype en kosten, temperatuurregeling en veelzijdigheid, en draagbaarheid en opslag.
 • Beste beginner Houtskool bbq: Weber Original Kettle
 • Beste beginner Gas bbq: Char-Broil Classic 360
 • Beste beginner Elektrische bbq: Cuisinart CEG-980
 • Beste beginner Pelletbbq: Traeger TFB29PLB
 • Beste beginner kamado: Grill Guru Large

Factoren bij het kiezen van een bbq voor beginners

Bij het kiezen van een grill zijn er verschillende belangrijke factoren om te overwegen, vooral voor beginners. Denk hierbij aan de grootte en capaciteit, gebruiks- en onderhoudsgemak, brandstoftype en -kosten, temperatuurregeling en veelzijdigheid, en draagbaarheid en opslag.

Grootte en capaciteit zijn belangrijke overwegingen, vooral als je van plan bent grote groepen te vermaken of meerdere gerechten tegelijk te bereiden. Grotere grills hebben meestal meer kookruimte en kunnen meer voedsel aan, maar ze kunnen ook duurder zijn en meer opslagruimte nodig hebben.

Gebruiksgemak en onderhoud zijn ook belangrijke factoren om te overwegen voor beginners. Sommige grills zijn gemakkelijker te gebruiken en vereisen minder onderhoud dan andere, dus het is belangrijk om een grill te kiezen die past bij je vaardigheidsniveau en voorkeuren.

Brandstoftype en kosten kunnen ook van invloed zijn op je beslissing. Houtskool- en pelletgrills vereisen de aanschaf van extra brandstof, terwijl gasgrills meestal worden gevoed door propaantanks of aardgasleidingen. Elektrische grills zijn het handigst qua brandstof, maar ze geven misschien niet dezelfde grillsmaak als andere grilltypes.

Temperatuurregeling en veelzijdigheid zijn belangrijke factoren om te overwegen als je verschillende gerechten op verschillende temperaturen wilt kunnen bereiden. Sommige grills zijn beter in het handhaven van consistente temperaturen en bieden meer kookmogelijkheden dan andere.

Draagbaarheid en opslag zijn ook belangrijke overwegingen, vooral als je van plan bent je grill mee te nemen onderweg of als je beperkte opslagruimte hebt. Kleinere grills zijn meestal beter draagbaar en vereisen minder opslagruimte, maar ze hebben mogelijk minder kookruimte en moeten vaker worden bijgetankt.

Beste bbq voor beginners

Beste bbq voor beginners per type

Als je net begint met BBQ-en, zijn hier enkele top keuzes voor beginner barbecue in elke categorie:
 
 • Houtskool: Weber Original Kettle
 • Gas: Weber Q1200
 • Elektrisch: Weber Q1200
 • Pellet: Traeger TFB29PLB
 • Kamado: Grill Guru Large
1361579

kolen: Weber Original Kettle

De Weber Original Kettle is een populaire keuze voor beginners die een houtskoolgrill willen. Hij heeft een klassiek ontwerp en is gemakkelijk te gebruiken, met een One-Touch schoonmaaksysteem en een verstelbare klep voor temperatuurregeling. Het is ook een goed formaat voor beginners, met een kookgedeelte met een diameter van 47 CM dat geschikt is voor een kleine groep.

1558803

Gas: Weber Q1200

De Weber Q1200 is een prima optie voor beginners die de voorkeur geven aan een gasgrill. Hij heeft 1 brander voor een kookoppervlak van 43 cm bij 32 cm, waardoor hij perfect is voor kleine bijeenkomsten tot ongeveer 4 mensen. Deze Weber Q1200 is compact en eenvoudig monteerbaar. Dit maakt het toestel uitermate geschikt voor kampeertrips.

Tristar bq-2816

Elektrisch: Tristar BQ-2816 Barbecue

De Tristar BQ-2816 Barbecue is de beste elektrische bbq voor beginners omdat hij een compact ontwerp, gebruiksvriendelijke functies en een handig formaat voor kleine bijeenkomsten biedt.

Hij heeft een kookgedeelte met een oppervlak van 46 x 35 cm, waardoor hij perfect is voor patio's of balkons. Hij heeft ook een temperatuurregelaar en een verwijderbare lekbak voor eenvoudige reiniging. Bovendien is hij door zijn compacte formaat en lichtgewicht gemakkelijk op te bergen en te vervoeren.

TRAEGER Bronson 20 Pellet Grill (TFB29PLB)

Pellet: Traeger TFB29PLB

De Traeger TFB29PLB (TRAEGER Bronson 20 Pellet Grill) is een populaire keuze voor beginners die het gemak willen van gasgrills en de smaak van houtskoolgrills. Hij gebruikt houtpellets als brandstof, die een rokerige smaak aan het eten geven.

Het heeft ook een gemakkelijk te gebruiken digitale regelaar en een trechter die genoeg pellets bevat voor enkele uren koken, waardoor het een handige optie is voor beginners.

TRAEGER Bronson 20 Pellet Grill (TFB29PLB)

Kamado: Grill Guru Large

De Grill Guru Large Compleet is een beginner kamado met een mooie prijs-kwaliteitsverhouding. Merken als the bastard, monolith en green egg zijn vaak prijzige investeringen en mijn advies is dat je niet meteen met de beste kamado BBQ (en daarmee een hoge prijs) hoeft te beginnen.

Regelmatig heeft Albert Heijn op haar BBQ actiepagina de Grill Guru in de aanbieding voor 599 euro. Wat een prachtige prijs is voor een instapmodel kamado.

Conclusie

Kortom, het kiezen van de juiste barbecue is een belangrijke beslissing voor elke BBQ liefhebber, maar het kan vooral voor beginners een uitdaging zijn.

Bij het kiezen van een beginner bbq is het belangrijk om factoren als grootte en capaciteit, gebruiks- en onderhoudsgemak, brandstoftype en kosten, temperatuurregeling en veelzijdigheid, en draagbaarheid en opslag in overweging te nemen.

Wij bevelen de Weber Original Kettle aan voor wie een houtskoolgrill wil, de Char-Broil Classic 360 voor wie een gasgrill prefereert, de Cuisinart CEG-980 voor wie een elektrische grill wil en de Traeger TFB29PLB voor wie geïnteresseerd is in een pelletgrill.

Veelgestelde vragen

Wat is de makkelijkste BBQ?

De makkelijkste BBQ voor beginners is afhankelijk van het type brandstof dat je wilt gebruiken. De Weber Original Kettle wordt aanbevolen voor beginners die een houtskool BBQ willen, de Weber Q1200 voor beginners die de voorkeur geven aan een gas BBQ, de Tristar BQ-2816 Barbecue voor beginners die een elektrische BBQ willen en de Traeger TFB29PLB voor beginners die een pellet BBQ wille

Is BBQ-en moeilijk?

BBQ-en kan in het begin uitdagend zijn, maar met de juiste grill en wat oefening kan iedereen leren om heerlijke maaltijden te bereiden.

Het is belangrijk om een grill te kiezen die past bij je vaardigheidsniveau en voorkeuren, met factoren zoals de grootte en capaciteit, gebruiksgemak en onderhoud, brandstoftype en kosten, temperatuurregeling en veelzijdigheid, en draagbaarheid en opslag die allemaal een rol spelen​.

Welk BBQ vlees voor beginners?

Populaire stukken bbq vlees voor beginners zijn saté, Shaslick, speklappen, worsten en hamburgers.

Tips voor het beginnen met een gasbarbecue

Een beginnerstip voor gasbarbecues is om er altijd voor te zorgen dat het rooster schoon is vóór ieder gebruik.

2 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
 1. Neem gewoon een kamado joe als beginner. Kost wel wat maar dan ben je gelijk klaar.

  • Voor ieder wat wils natuurlijk! Niet iedereen kan een Kamado joe betalen of wil een keramische BBQ.. Zelf ben ik er fan van, maar beginnen op een webertje is ook heel goed te doen om wat gevoel te krijgen bij het BBQen :)!

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo