Wat is een brikettenstarter?

22 februari 2023

Een brikettenstarter, ook wel houtskoolstarter genoemd, is een apparaat dat wordt gebruikt om houtskool snel en efficiënt te ontsteken. Het is een cilindervormige metalen container met luchtgaten aan de onder- en zijkant.

Binnenin bevindt zich een rooster waarop je de houtskool plaatst. Door het rooster onderaan te vullen met aanmaakblokjes en vervolgens de houtskool erbovenop te leggen, kan je snel een vuur ontsteken.

Wat is een brikettenstarter

Hoe gebruik je een Brikettenstarter?

  1. Vul de starter met houtskool of briketten tot aan de rand van het rooster.
  2. Plaats de houtskoolstarter op een hittebestendige ondergrond, zoals een barbecue rooster of een metalen plaat.
  3. Plaats 2 tot 4 aanmaakblokjes onder de brikettenstarter en steek ze aan.
  4. Laat de aanmaakblokjes ongeveer 10 minuten branden tot de houtskool / briketten gloeit.
  5. Pak de houtskoolstarter vast met hittebestendige handschoenen en schud de houtskool op het rooster van de barbecue.

Liever geen aanmaakblokjes gebruiken?

Veel BBQ fanaten gebruiken liever geen aanmaakblokjes of vloeistoffen zoals spiritus.  De chemicaliën kunnen in de houtskool / briketten trekken wat op zijn beurt weer het vlees beïnvloed.

Vandaar dat je karton / krant /papier kan gebruiken om het vuur aan te maken. In de onderstaande video wordt dit rustig uitgelegd en gebruikt de man in kwestie wat plantaardige olie op het papier.

Een andere methode is om aanmaakwokkels (aanmaakkrullen) te gebruiken.

Voordelen van een houtskoolstarter?

Het gebruik van een houtskoolstarter heeft een aantal voordelen ten opzichte van het traditionele gebruik van aanmaakblokjes en vloeistoffen. Ten eerste is het veel veiliger omdat er geen vloeistoffen nodig zijn om de houtskool aan te steken.

Daarnaast is het milieuvriendelijker omdat er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Bovendien is het gebruik van een houtskoolstarter sneller en efficiënter dan het gebruik van aanmaakblokjes.

Conclusie

Het gebruik van een houtskoolstarter is een snelle, veilige en efficiënte manier om houtskool te ontsteken. Met deze uitgebreide handleiding ben je verzekerd van een perfect gestarte barbecue. We hopen dat deze handleiding je heeft geholpen om meer te leren over het gebruik van een houtskoolstarter en wensen je veel succes met het grillen!

Auteur

  • Valentijn

    Valentijn is een BBQ fan uit het zuiden van het land. Hij staat het liefst de gehele dag in de keuken en in de tuin bij "the Q" om zo zijn vrienden van de lekkerste gerechten te voorzien.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BBQ Advies
Logo