Wat is een brikettenstarter?

4 juli 2023

Een brikettenstarter, ook wel houtskoolstarter genoemd, is een apparaat dat wordt gebruikt om houtskool snel en efficiënt te ontsteken. Het is een cilindervormige metalen container met luchtgaten aan de onder- en zijkant.

Binnenin bevindt zich een rooster waarop je de houtskool plaatst. Door het rooster onderaan te vullen met aanmaakblokjes en vervolgens de houtskool erbovenop te leggen, kan je snel een vuur ontsteken.

Heb je een brikettenstarter nodig?

Als je voor het eerst een barbecue aansteekt, vraag je je misschien af of je echt een brikettenstarter nodig hebt.

De kortste weg naar een geslaagde barbecue is een goed verwarmde grill, en daar kan een brikettenstarter echt bij helpen.

Het is een hulpmiddel dat zorgt voor een gelijkmatige en snelle verdeling van de hitte in je briketten, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan het voorbereiden van de barbecue en meer tijd hebt om van het grillen te genieten.

Wat is een brikettenstarter

Hoe gebruik je een Brikettenstarter?

  1. Vul de starter met houtskool of briketten tot aan de rand van het rooster.
  2. Plaats de houtskoolstarter op een hittebestendige ondergrond, zoals een barbecue rooster of een metalen plaat.
  3. Plaats 2 tot 4 aanmaakblokjes onder de brikettenstarter en steek ze aan.
  4. Laat de aanmaakblokjes ongeveer 10 minuten branden tot de houtskool / briketten gloeit.
  5. Pak de houtskoolstarter vast met hittebestendige handschoenen en schud de houtskool op het rooster van de barbecue.

Liever geen aanmaakblokjes gebruiken?

Veel BBQ fanaten gebruiken liever geen aanmaakblokjes of vloeistoffen zoals spiritus.  De chemicaliën kunnen in de houtskool / briketten trekken wat op zijn beurt weer het vlees beïnvloed.

Vandaar dat je karton / krant /papier kan gebruiken om het vuur aan te maken. In de onderstaande video wordt dit rustig uitgelegd en gebruikt de man in kwestie wat plantaardige olie op het papier.

Een andere methode is om aanmaakwokkels (aanmaakkrullen) te gebruiken.

Welke brikettenstarter kopen?

Er zijn verschillende soorten brikettenstarters op de markt, dus het kan moeilijk zijn om te kiezen welke het beste bij je past.

Zoek naar een starter die stevig is en een grote capaciteit heeft voor het houden van briketten, maar die ook handig en veilig is in gebruik.

Enkele populaire merken zijn Weber, Barbecook en Big Green Egg. Deze hebben hun betrouwbaarheid in de loop der jaren bewezen en ontvangen consequent hoge beoordelingen van gebruikers.

Weber Brikettenstarterset

De weber firestarter is een hoge kwaliteit brikettenstarter / houtskoolstarter

2 brikettenhouders R.V.S.

Set van 2 Brikettenhouders gemaakt van duurzaam roestvrijstaal (R.V.S.) Speciaal ontwikkeld voor gebruik in 47 en 57 CM kogel BBQ's.

BBQ Collection Brikettenstarter

De meestverkochte goedkope brikettenhouder uit de test

Voordelen van een houtskoolstarter?

Het gebruik van een houtskoolstarter heeft een aantal voordelen ten opzichte van het traditionele gebruik van aanmaakblokjes en vloeistoffen. Ten eerste is het veel veiliger omdat er geen vloeistoffen nodig zijn om de houtskool aan te steken.

Daarnaast is het milieuvriendelijker omdat er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Bovendien is het gebruik van een houtskoolstarter sneller en efficiënter dan het gebruik van aanmaakblokjes.

Hoe lang briketten in starter?

De tijd die nodig is om de briketten in een starter te verwarmen, kan variëren afhankelijk van het type en de grootte van de briketten en de weersomstandigheden.

Over het algemeen duurt het ongeveer 15-20 minuten om de briketten witheet te krijgen. Je weet dat ze klaar zijn om te gebruiken wanneer ze bedekt zijn met een laag witte as.

Het is belangrijk om geduld te hebben en te wachten tot ze op de juiste temperatuur zijn, om ervoor te zorgen dat je vlees perfect gegrild wordt.

Conclusie

Het gebruik van een houtskoolstarter is een snelle, veilige en efficiënte manier om houtskool te ontsteken. Met deze uitgebreide handleiding ben je verzekerd van een perfect gestarte barbecue. We hopen dat deze handleiding je heeft geholpen om meer te leren over het gebruik van een houtskoolstarter en wensen je veel succes met het grillen!

Author

  • Valentijn

    Valentijn is een BBQ fan uit het zuiden van het land. Hij staat het liefst de gehele dag in de keuken en in de tuin bij "the Q" om zo zijn vrienden van de lekkerste gerechten te voorzien.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo