De beste houtskool voor je BBQ

4 juli 2023

Als het om houtskool voor je bbq gaat, zijn er veel verschillende opties beschikbaar. Maar welke is nu de beste houtskool voor jouw barbecue?

Sommige houtskoolsoorten zijn beter om te grillen, terwijl andere beter zijn om vlees te roken. In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten houtskool en hun voordelen, zodat je de beste beslissing voor je bbq behoeften kunt nemen.

Beste houtskool bbq

Houtskool

De eerste soort houtskool is de standaard “klomp” houtskool. Deze houtskool wordt gemaakt van natuurlijk hardhout dat verbrand is en dan in kleinere stukjes wordt gebroken. Het is een populaire keuze voor grillen omdat het heet en snel brandt, waardoor het perfect is voor snelle bereidingswijzen zoals barbecuen en dichtschroeien.

Een ander voordeel van houtskoolklompen is dat ze niet zo veel as produceren als andere soorten houtskool, zodat ze minder rommelig zijn in het gebruik. Dit type houtskool kan echter wel wat duurder zijn dan bijvoorbeeld briketten.

Let op dat houtskool wel sneller opbrandt dan briketten, het is daarom verstandig nieuwe kolen toe te voegen tijdens het bbqen (b.v. elke vijftien minuten).

Briketten

De tweede soort houtskool zijn briketten. Briketten zijn gemaakt van bewerkt hout dat gecombineerd is met kolen en bindmiddelen zoals zetmeel of melasse. Ze zijn een populaire keuze voor het roken van vlees omdat ze veel hitte produceren en lang meegaan. Briketten zijn er ook in allerlei vormen en maten, waardoor ze ideaal zijn voor verschillende soorten grills. Briketten kunnen echter nogal rommelig zijn in het gebruik en kunnen soms een beetje verbrand smaken.

Het verschil tussen houtskool en briketten

Nu je weet welke type houtskool er beschikbaar zijn voor jouw barbecue gaan we in op het verschil. Het grootste en belangrijkste verschil tussen houtskool en briketten is dat briketten langer heet blijven en daardoor meer geschikt zijn voor gerechten die meer tijd nodig hebben om te garen. Van schotels, pulled pork tot spareribs.

Kies je favoriete geur

Elke soort houtskool heeft zijn eigen geur, wat zowel een voor- als een nadeel kan zijn, afhankelijk van je voorkeur. Klomp houtskool heeft een rokerige geur waar sommige mensen van houden, terwijl briketten een houtskoolachtige geur hebben. Welke soort houtskool je ook kiest, het is belangrijk er rekening mee te houden dat de geur in je grill blijft hangen en de smaak van je eten beïnvloedt.

De beste houtskool: Persoonlijke keuze?

Dat hangt af van je behoeften en voorkeuren. Als je een snelle en gemakkelijke manier zoekt om vlees te grillen, dan is standaard houtskool de beste optie. Als je een houtskool zoekt die veel warmte produceert en lang meegaat, dan zijn briketten de beste keuze.

En wil je een houtskool die goed is om in afgesloten ruimten te grillen, dan zijn houtskoolbriketten de beste optie. Welke soort houtskool je ook kiest, zorg ervoor dat je het type houtskool kiest dat het best bij jouw smaak past.

Bekijk onze top 3 houtskool

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo