Hoe krijg je meer rooksmaak uit je pellet barbecue

22 augustus 2022

Dus je hebt een pellet bbq voor de houtgestookte smaak gekocht, maar na een paar keer proefkoken voel je je toch een beetje teleurgesteld over het gebrek aan rooksmaak?

Veel mensen vinden dat voedsel dat op een pellet rookoven gemaakt wordt een veel “subtielere” rooksmaak heeft. Maar hoe zit dat dan met de pellet barbecue?

Als je namelijk meer van die meer robuuste, rokerige smaak houdt ben je wellicht een beetje teleurgesteld. Maar niet getreurd, voordat je jouw nieuwe pellet grill in de vuilnisbak gooit, bekijk je onze lijst met tips om meer rooksmaak uit je pellet bbq te halen.

meer rook pellet bbq

Waarom pellet bbq's niet zo veel rook produceren

Pellet barbecues zoals Weber of Traeger zijn ontworpen om zo efficiënt mogelijk te zijn. Dit betekent dat de grill automatisch uitschakelt als hij de gewenste temperatuur bereikt heeft.

Dit ontwerp is totaal anders dan dat van een houtskool- of stokbrander waar de rook meer continu is.

Houtpellets branden namelijk ook efficiënter dan een stuk hout die je op wat houtskool laat liggen, wat betekent dat ze tijdens het branden minder rook produceren.

Dit geeft ook een subtielere rooksmaak. Omdat de grill niet voortdurend aanstaat, kan hij niet zo veel rook produceren als houtgestookte of traditionele houtskoolgrills.

grill guru werking
De Grill guru pellet grill

Hoewel mensen die meer gewend zijn aan de rijkere en volle smaak van het koken op traditionele houtskool- of houtgestookte grills, en dit rookniveau wellicht te weinig smaak vinden, geven veel mensen de voorkeur aan deze subtielere afwerking.

Omdat de brandstof automatisch en langzaam wordt toegevoegd om de temperatuur op peil te houden, neemt de hoeveelheid rook niet toe tot een dikke dichte wolk rook.

Het liefst wil je geen dikke rookpluimen, maar is juiste een dunne blauwe rook meer gewenst. Maar wil je de rooksmaak intenser maken, dan hebben we een paar gemakkelijk tips voor je uitgeschreven.

Hoe krijg je de beste rokerige smaak uit een pellet bbq

Om je te helpen de beste rokerige en volle smaak te maken uit jouw pellet grill hebben we 6 eenvoudige tips op een rijtje gezet.

pellet bbq ribs

1. BBQ op lagere temperaturen

Pellet rookovens produceren veel meer rook als je bij lagere temperaturen kookt. Als je bijvoorbeeld op 105 graden kookt, kun je aanzienlijk meer rook verwachten dan wanneer je bij 230 graden kookt.

Dus wanneer je een recept volgt dat temperaturen boven de 105-120 graden vraagt, kun je het altijd proberen op de ondergrens (b.v. 105 graden) voordat je de temperatuur opvoert.

Probeer, indien mogelijk, te experimenteren met lagere temperaturen en kijk hoe dit de smaak beïnvloedt. Dit maakt het bbq'en leuk!

pellet bbq showcase

2. Gebruik andere pellet korrels

Een van de belangrijkste voordelen van het werken met houtpellets is de mogelijkheid om de smaak te veranderen door verschillende soorten pellets te gebruiken.

Appel heeft bijvoorbeeld een milde rook die je eten niet overheerst, terwijl eikenhout een robuustere rooksmaak geeft.

Experimenteer dan ook met verschillende soorten hout, van verschillende merken en vind degene die je de rooksmaak geeft die je zoekt.

traeger smoke

3. Maak gebruik van alle smoke functies die je grill bevat

Sommige fabrikanten van pellet barbecues hebben een speciale “smoke” stand voor mensen die de smaak willen opdrijven.

De Traeger Timberline en Ironwood series hebben een Super Smoke stand die de rook opvoert bij kooktemperaturen tussen 1165 ° –225 ° F (74 ° –107 ° C).

Dit is een geweldige manier om meer rooksmaak te krijgen als je bij lagere temperaturen kookt. De rookoven begint automatisch meer rook te produceren bij deze temps en houdt die vast tot je de gewenste temp bereikt.

Je kunt deze stand ook gebruiken als je gedurende langere tijd rookt (12-16 uur).

tube smoker

4. Gebruik een Tube Smoker

Een tube smoker staat ook wel bekend als smoke tube, smoker tube en pellet tube maar het doet iets heel simpels: Meer rook genereren in jouw barbecue. Het is een roestvrijstalen pijp, gevuld met pellet korrels dat toegevoegd kan worden aan elke grill of smoker (met als doel om te smoken).

De toevoeging van deze roestvast stalen pijp helpt de hoeveelheid rook die geproduceerd wordt te vergroten en geeft een lekkere rokerige smaak aan je eten.

In feite is dit hetzelfde als wanneer je een brok rookhout op de kolen van een houtskoolgrill legt, want het zal smeulen en rook produceren.

Een smoke tube werkt overigens het zelfde als een smoker box, dit is het zelfde principe maar dan in een kleine metalen doosje met gaten die je ook vult met pelletkorrels of houtsnippers.

dicht rokerige lekken van jouw bbq

5. Dicht eventuele lekken

Goedkopere modellen pellet barbecues lekken nog wel eens meer rook, wat op zijn beurt weer betekend dat je niet alleen veel smaak verliest, maar ook veel pellets verspilt. 

Wanneer jouw grill rook lekt, probeer hem dan te repareren door hittebestendige siliconenkit of door afdichtingen (pakkingen). Dit helpt je met de rook te behouden op de plek waar hij hoort: In jouw bbq!

pak je vlees niet in

6. Pak je vlees niet in

Voedsel in aluminiumfolie wikkelen is een gebruikelijke barbecuetechniek. Meestal is het idee achter het wikkelen van voedsel dat het helpt vocht vast te houden en kracht door de kraam te zetten.

Maar als je je voedsel in aluminiumfolie wikkelt, blokkeert het in feite de rook om dat stuk vlees te bereiken.

Samenvatting

Met deze handige tips zie je hopelijk in dat pellet barbecues een geweldig apparaat is in jouw barbecue arsenaal. Het is geweldig om te gebruiken voor constante temperatuur bbq stijlen (set & forget).

Pas een van deze handige tips dan ook eens toe om nog lekkerder te eten met een lekkere rooksmaak.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo