Recept: Keftédes (Griekse Gehaktballetjes) op de BBQ

4 mei 2022

Keftédes zijn Griekse gehaktballetjes, een enorm populair gerecht bij de Griek die voornamelijk geserveerd wordt tomatensaus, maar ook erg lekker is met knoflooksaus of tzatziki of knoflooksaus. 

Keftédes is simpelweg “gehaktbal” in het Grieks. Deze variant is wereldwijd zeer populair maar gaat dan onder de noemer “Köfte of Küfta”, echter hebben we het nog steeds over het zelfde lekkere gehaktballetje.

keftedes gehaktbal griekenland bbqadvies

Keftèdes recept

Keftèdes is zoals hierboven vermeld niets anders dan de Griekse versie van gehaktballetjes. De ingrediënten en bereiding verschillen iets met onze Hollandse gehaktbal. Hieronder alles wat je nodig hebt om zelf te beginnen aan deze heerlijke Griekse delicatesse.

Ingrediëntenlijst

  • Gemalen vlees – Gebruik bij het maken van keftèdes een combinatie van mager gemalen rundvlees en gemalen varkensvlees (ook wel half-om-half genoemd). Varkensvlees voegt extra vet en smaak toe. Als je geen liefhebber van varkensvlees bent, gebruik dan alleen gemalen rundvlees
  • Ui / Sjalot – Rasp de ui voor het beste resultaat
  • Brood – Veel beschouwen brood als het “geheime ingrediënt” van de keftèdes. Dit komt omdat de brood de mix bind. Gebruik hierbij brood dat een paar dagen oud is. Het is mogelijk om paneermeel (panko) te gebruiken, dit zorgt voor een meer “luchtige” gehaktbal.
  • (Griekse) olijfolie – Samen met het brood en de ui houdt dit de gehaktballetjes zacht.
  • Knoflook – Een teentje knoflook is meer dan voldoende. Het is hier puur voor de aroma.
  • Kruiden – Een traditionele Kèftedes wordt gemaakt met munt. Dit is een zeer herkenbare smaak. Veel variaties voegen echter extra kruiden toe zoals peterselie voor frisheid en gedroogde oregano.
  • Ei – Fungeert als bindmiddel
  • Zout & Peper – Dit klassieke ingrediënt mag ook hier niet ontbreken om het vleesmengsel op smaak te brengen. 

Bereiding / instructies

  1. Maak de gehaktballetjes door alle onderdelen met de hand door elkaar te mixen in een grote kom. Probeer niet te hard te kneden om de kèftedes luchtig te houden.
  2. Rol van het mengsel gehaktballetjes. Het formaat hiervan kan ongeveer dat van een walnoot zijn, of groter als dat de voorkeur heeft. Druk elke bal licht aan zodat de kèftedes niet teveel gaat zwellen.
  3. Laat de gehaktballetjes afgedekt ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast. Dit zorgt voor de stevigheid van de bal en zorgt er tevens voor dat deze niet uit elkaar valt op de bbq.
  4. Prepareer de barbecue en zorg voor dat je gebruikt maakt van 2 zones. Dit is ideaal wanneer sommige kèftedes eerder klaar zijn, deze kunnen vervolgens naar de koele kant geschoven worden en drogen ze niet uit.
  5.  Probeer een kerntemperatuur van ongeveer 70 graden aan te houden. Laat ze vervolgens 4-5 minuten rusten.
  6. Tijd om te smullen: Serveer de kèftedes van de bbq met wat (home made) tzatziki of knoflook saus. Ook een pitabroodje is hier (net zoals bij puur tzatziki) enorm lekker.
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo