Varkensvlees: De lekkerste stukken van het varken

Varkensvlees is een zeer geliefde keuze voor op de BBQ, een van de bekendste gerechten bij een BBQ zijn de spareribs van een varken. Maar het varken biedt nog veel meer verschillende mooie stukken vlees uit diverse delen van het dier. 

Op deze pagina geven we je wat tips over hoe je de beste stukken van het varken, het lekkerst kan maken voor op je volgende BBQ.

Gedetailleerde gids over de beste delen voor BBQ

BBQ-en is een kunst, en zoals elke kunstenaar, moet je je materialen kennen om een meesterwerk te creëren. In dit geval zijn onze materialen de verschillende delen van een varken.

PigAchterpoten2

Bovenbil en platte bil

De achterpoten van het varken zijn een ware schatkamer voor diverse heerlijke vleessoorten:

 1. Varkensrollade: Word vaak gesneden van de platte bil en is geweldig voor de BBQ, laat de rollade langzaam garen op de BBQ voor een sappig, mals resultaat.
 2. Varkensgehakt: Meng het gehakt met je favoriete BBQ-specerijen en maak er smakelijke hamburgers van.
 3. Schnitzel: Schnitzel wordt meestal bereid van het malse vlees dat afkomstig is van de platte bil van het varken. Dit stuk vlees wordt dun gesneden, geklopt en daarna gepaneerd en gebakken tot het lekker krokant is. Schnitzels zijn geliefd om hun knapperige buitenkant en malse binnenkant.
PigRug 2

Rug

De rug van het varken, rijk aan mals vlees en vol smaak, biedt je de kans om iets echt bijzonders te serveren op je BBQ. Of het nu wordt gegrild tot perfectie of langzaam gegaard tot het van het bot valt, de rug van het varken zal een blijvende indruk maken.

 1. Varkenskroon: De varkenskroon is daadwerkelijk het kroonjuweel van het varken, dit stuk is puur, mager, en een sappig lekker stuk vlees dat je in zijn geheel op de barbecue kan klaarmaken.
 2. Varkensfilet: Ideaal voor spiesjes, gril deze stukken op hoog vuur voor een snelle en smakelijke BBQ-optie.
 3. Gegrilde spareribsSpareribs zijn er in verschillende soorten aangezien ze tussen de schouder, buik en rug liggen. Probeer ze langzaam te roosteren tot ze van het bot vallen, heerlijk met een pikante barbecuesaus of zoete glazuur.
 4. Haaskarbonade: Is het meest malse stukje karbonade van het varken en wordt gesneden van het magerste deel van het varken wat tussen de rug en de haas zit. Er zit een stukje varkenshaas aan vandaar dat het Haaskarbonade heet.
PigHaas 2

Haas

De haas, of varkenshaas, is het meest malse deel van het varken. Deze wordt vaak gebruikt voor:

 1. Varkenshaas: Luxueus en mals, het is perfect om te grillen op de BBQ. Gril de varkenshaas tot perfectie en serveer met een romige champignonsaus of wellicht een pittige BBQ-saus voor een smaakexplosie.
 2. Haaskarbonade: Is het meest malse stukje karbonade van het varken en wordt gesneden van het magerste deel van het varken wat tussen de rug en de haas zit. Er zit een stukje varkenshaas aan vandaar dat het Haaskarbonade heet.
PigLende 2

Lende

Het malse, sappige vlees van de lende, dat van de schouder tot de achterpoot loopt, zal je BBQ naar een hoger niveau tillen. Ideaal voor grillen of bakken, het zal zeker een hit zijn op elke BBQ-feest.

 1. Lendebiefstuk: Perfect voor een snelle grill, serveer deze sappige biefstukken met een frisse chimichurri saus.
 2. Varkensrollade: Geweldig voor de BBQ, laat de rollade langzaam garen op de BBQ voor een sappig, mals resultaat.
BigBuik 2

Buik

De buik van het varken, een waar symbool van comfort food, is het perfecte ingrediënt voor een gezellige BBQ. Of het nu gerookt, gegrild of langzaam gekookt wordt. Elke hap is een feestje op zich, waardoor je BBQ-ervaring nog rijker wordt.

 1. Buikspek: Dit vetrijke stuk wordt fantastisch wanneer het langzaam wordt geroosterd op de BBQ. Wrijf het in met een kruidenmengsel en rooster het tot de huid knapperig is en het vlees smelt.
 2. Speklapjes: Marineer de speklapjes en gril ze op de BBQ voor een knapperige en rokerige traktatie.
 3. Gegrilde buikspareribs: Spareribs zijn er in verschillende soorten aangezien ze tussen de schouder, buik en rug liggen. Probeer ze langzaam te roosteren tot ze van het bot vallen, heerlijk met een pikante barbecuesaus of zoete glazuur.
 4. Braadworst: Worden gemaakt van het schoudervlees en buikspek met gepaste kruiding. Een echte smaakexplosie in je mond. Grill de braadworst langzaam op de barbecue tot hij mooi goudbruin en knapperig is aan de buitenkant, terwijl het vlees van binnen lekker sappig blijft.
PigSchouder 2

Schouder

Met de hoge vet- en bindweefselgehalte, smelten de schouders tot sappige en smaakvolle gerechten na langzaam koken op de BBQ. Perfect voor elke bijeenkomst waar je indruk wilt maken.

 1. Pulled pork: Langzaam garen op de BBQ tot het vlees van het bot valt. Vooraf insmeren met een droge rub, dan langzaam roken en daarna uiteen trekken voor de ultieme BBQ sandwich.
 2. Varkensschouder: Dit machtig stukje vlees afkomstig van de schouder zit vol van smaak en perfect om te grillen op de BBQ. Probeer ze te marineren in een bourbon BBQ-saus voor een smaakvolle twist.
 3. Gegrilde schouderspareribs: Spareribs zijn er in verschillende soorten aangezien ze tussen de schouder, buik en rug liggen. Probeer ze langzaam te roosteren tot ze van het bot vallen, heerlijk met een pikante barbecuesaus of zoete glazuur.
 4. Braadworst: Worden gemaakt van het schoudervlees en buikspek met gepaste kruiding. Een echte smaakexplosie in je mond. Grill de braadworst langzaam op de barbecue tot hij mooi goudbruin en knapperig is aan de buitenkant, terwijl het vlees van binnen lekker sappig blijft.
 5. Schouderkarbonade: Schouderkarbonade wordt gesneden vanuit de schouder van het varken. Maak een lekkere marinade bij die hem goed op smaak brengt en gril deze tot ze mooi gekarameliseerd zijn, voor een klassieke BBQ-traktatie.
PigSpiering 2

Hals en nek (Spiering)

De spiering, of het nekgedeelte van het varken, is een ware verborgen schat. Met zijn vetrijke gehalte is het bijzonder smaakvol en sappig, en een ideale kandidaat voor jouw volgende BBQ.

 1. Procureur: Afkomstig van de nek en is zonder bot is ook heel erg geschikt om pulled pork van te maken of te gebruiken als braadstuk. BBQ krijgt een geweldige smaak wanneer je een lekkere rub maakt, het stuk vlees mooi inwrijven en verpakken in een zippo zak. Na 1 nacht laten intrekken zal je je mond laten verrassen als die eenmaal klaar is om op te eten. 
 2. Neklappen: Dit stukje vlees ligt tussen de nek en staat gelijk aan de schouderkarbonade alleen dan zonder been. Het wonderbaarlijke aan dit stukje vlees is dat het altijd mals zal zijn desondanks de griltijd. Maar het lekkerste zijn ze als je ze grilt tot ze goudbruin en sappig zijn, zijn ook perfect voor op een broodje.
 3. Halskarbonade: Karbonade wellicht een van de meest bekende stukje varkensvlees. Karbonade is gesneden van verschillende delen van het varken. Maak een lekkere rub naar eigen smaak en gril deze tot ze mooi gekarameliseerd zijn, voor een klassieke BBQ-traktatie.

Bij het BBQ'en zijn er eindeloze mogelijkheden voor smaakcombinaties en kookmethodes. Experimenteer en ontdek wat voor heerlijke gerechten je kunt bereiden. Eet smakelijk!

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo