Hoe maak je malse spareribs op de BBQ: De perfecte sparerib

16 juni 2022

Op zoek naar het perfecte spare rib recept? Zoek niet verder! In dit artikel leren we je hoe je malse, sappige spareribs maakt op de BBQ.

Deze tips zijn eenvoudig en makkelijk te volgen, en het resulteert in de lekkerste spareribs ooit!

Wat is een sparerib

Een sparerib is een stuk bbq vlees van het varken dat afkomstig is van de buik of het ribstuk. Het is te herkennen aan zijn stukken vlees aan de ribben (bot).

Het is een populair gerecht in Noord-Amerika en Europa, en het wordt vaak op de barbecue of in de oven bereid.

waar komen ribs vandaan van het varken

Bbq vlees: De verschillende soorten spareribs

Als het op spareribs aankomt, zijn er een paar vele soorten om uit te kiezen. Hierbij kan je gaan voor een speciaal soort varken zoals Ibérico of kies je voor een speciaal stuk. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende soorten spareribs en hun verschillen.

  1. Baby back ribs: Dit zijn de meest malse en magere soort spareribs. Ze komen uit het lendestuk van het varken en zijn meestal kleiner van formaat dan andere soorten spareribs. Vaak wort deze variant “baby back ribs” of “loin ribs” genoemd.
  2. Louis style ribs: De louis style ribs zijn ook bekend als varkenslende ribben. Ze zijn vleziger dan baby back ribs en hebben een meer traditionele rib-achtige vorm
  3. Country-style ribs: Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn deze stukken vlees bedoeld voor country cooking – ze zijn taai en niet erg mals
  4. Spareribs: Dit is het meest voorkomende type rib, en het omvat alle verschillende soorten ribs die hierboven zijn genoemd.

Het vlees koop je gewoon bij de lokale slager of de online slager. In de supermarkt vindt je voorgegaarde spareribs.

Spareribs of short ribs

Als het gaat om spareribs of short ribbetjes, is er geen goed of fout antwoord – het hangt allemaal af van wat je zoekt. Spareribs zijn iets malser en magerder dan spareribs, maar spareribs zijn vleziger en voller van smaak.

Het komt dus echt aan op persoonlijke voorkeur. Als je op zoek bent naar een gerecht dat zowel mals als smaakvol is, dan zijn spareribs de beste keuze. Maar als je op zoek bent naar iets dat een beetje delicater is, dan zijn spareribs de betere keuze voor bbq vlees.

Bereidingswijze spareribs: Het vlees voorbereiden

Nu je alles weet over de verschillende soorten spareribs, is het tijd om te leren hoe ze te bereiden. De eerste stap is het verwijderen van het vlies aan de achterkant van het vlees. Daarnaast haal je ook eventueel overig bot weg.

Dit kun je doen met een scherp mes of door het er met uw vingers af te trekken. Als het membraan (vlies) is weg gesneden, kunnen de varkensribben worden ingewreven met een kruiden rub of worden gemarineerd in jouw favoriete saus.

Spareribs op smaak brengen

Als je rubs gebruikt, breng je het gelijkmatig aan op het oppervlak van de vlees en laat je het ten minste 30 minuten intrekken.

Als je een marinade gebruikt, doe je de ribbetjes in een grote hersluitbare zak en giet je er zoveel marinade in tot dat ze helemaal bedekt zijn. Laat ze in de koelkast minstens twee uur, of indien mogelijk een nacht rusten. Kies hier dan ook voor een van je favoriete marinades.

Op zoek naar een goede rub of marinade voor spareribs? Dan is met dit eenvoudige recept basis rubs of marinade te maken. Experimenteer dan ook voor verschillende smaken.

Ingrediënten Rub

  • 4 el bruine suiker
  • 2 el zout
  • 1 el versgemalen zwarte peper
  • 1 el uienpoeder
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
spareribs op smaak brengen met rub marinade

 

Ingrediënten marinade

Onze marinade bestaat uit vier simpele ingrediënten!

  • BBQ saus – gebruik voor dit recept een goede kwaliteit bbq saus. Je kunt een saus met rooksmaak gebruiken of gewone saus. Ik geef de voorkeur aan gewone, gewone bbq saus.
  • Knoflook – Knoflook is een wonder ingrediënt. Ook hier krijg je geen spijt van. Voeg knoflook poeder of geperste knoflook toe
  • Olijfolie – een scheutje olie in de saus geeft nog krokantere, gekarameliseerde resultaten als je ze door de barbecuesaus mengt.
  • Worcestershiresaus – voegt een ongelooflijke smaak toe!

Smeer de schoongemaakte spareribs in met worcecestershire saus, voeg de dry rub toe en je hebt de basis voor de lekkerste spareribs klaar.

Supermals vlees: Spare ribs voorkoken of niet?

Of je spareribs al dan niet moet voorkoken voor je ze op de barbecue legt is een punt van discussie. Sommigen zeggen dat het nodig is om supermals vlees te krijgen, terwijl anderen beweren dat het de ribben juist taaier maakt.

Dus wat is juist? Laten we beide kanten van het argument eens bekijken.

Argument voor voorkoken: Het voorkoken zorgt ervoor dat ze helemaal gaar zijn, wat voorkomt dat ze op het rooster uitdrogen.

Argument tegen voorkoken: Het voorkoken kan ze taai en droog maken, dus kun je ze beter direct op de grill garen.

Zo moet je spareribs voorkoken

Het voorkoken van spareribs hoeft niet persé een slecht ding te zijn. Het is een fijne methode wanneer er minder tijd is om de ribbetjes te maken op de barbecue. Je ziet dit vaker terug in b.v. restaurants en ook deze zijn erg lekker.

Het voorkoken van de spareribs is vrij eenvoudig:

  1. Leg ribbetjes in een grote pan en vul met water, voeg marinade toe en bedek met ene deksel
  2. Breng aan de kook en laat ongeveer 30 minuten sudderen, of tot het vlees gaar is.
  3. Laat het vlees afkoelen in het vocht.
  4. Giet de ribs af en gooi het water weg.

Hoe lang moeten spareribs garen in de oven?

Is het slecht weer buiten of heb je toevallig haast of minder tijd voorhande? In dat geval zorg ik dat ik mijn spareribs in de oven heb gegaard voor behoud van de beste kwaliteit.

De bereiding van de ribs in de oven werkt vergelijkbaar maar net iets anders dan op de barbecue:

  1. Dek de spareribs af met aluminiumfolie na het op smaak brengen
  2. Zet optioneel een bak water neer voor het stomen (volgens ons niet nodig als het in folie gewikkeld is)
  3. Verwarm de oven op een lage temperatuur van 170 graden celcius voor ongeveer 2,5 uur
  4. Geniet van de beste spareribs

Zo maak je de lekkerste spareribs op de bbq

Spareribs barbecueën is een populaire manier om ze te bereiden, en het is niet moeilijk om te doen.

Wel zijn er verschillende manieren om de spareribs op de barbecue te bereiden: Indirect grillen op de bbq met 2 zones heeft hierbij onze voorkeur. Ook de 3-2-1 methode bij spareribs wordt vaak genoemd. (zie video van Noskos BBQ hierboven)

De barbecue moet voorzien zijn van regelbare luchtopeningen in de bak en in het deksel en bij voorkeur beschikken over een thermometer in het deksel. Deze thermometer is niet zozeer om de kerntemperatuur van de spareribs te bekijken maar juistom te kijken of de temperatuur constant blijft binnen de bbq.

De ideale temperatuur ligt tussen de 100 en 150 graden en moet gemeten worden op het rooster ter hoogte van de sparerib. Kies hiervoor een temperatuurmeter naar keuze , zolang deze maar geschikt is voor een bbq.

Zoals de naam al zegt leg je bij indirect grillen op bbq het vlees niet boven de kooltjes maar ernaast. Plaats onder de spareribs alluminiumfolie, een alluminium bakje gevuld met water (dit is voor het stomen).

Vervolgens smeer / bedruip (baste) je elk half uur het vlees. Hierbij hoef je de ribben niet te draaien. Herhaal dit ongeveer 3 uur in totaal.

Wil je nog malser vlees? Dan kan je net zoals bij de oven de ribs inwikkelen in aluminiumfolie voor ongeveer de helft van het totale proces (1 / 1,5 uur). Persoonlijk houden wij ervan om op het laatste nog een lekkere glaze toe te passen.

spareribs glace

En dan…. Aan tafel!

Simpelweg zijn dit alle stappen om malse spareribs te bereiden.

 

Serveer gerust met een side dish zoals friet (patat) en sauzen naar keuze.

Conclusie

In dit artikel hebben we drie verschillende manieren gedeeld om malse spareribs te bereiden. Of je nu weinig tijd hebt of de beste smaak wilt, er is een methode die voor jou werkt. We hebben ook onze favoriete manier om spareribs te barbecueën gedeeld, en het is niet moeilijk om te doen.

Zorg er alleen voor dat je de tips volgt die we gegeven hebben, zodat je spareribs er sappig en smaakvol uit komen. Met een beetje oefening grill je binnen de kortste keren als een pro. Bedankt voor het lezen, smakelijk eten en happy grilling!

Online spareribs kopen bij de slager

Wil jij dit of andere bbq gerechten proberen? Dan is raden wij aan om gebruik te maken van onze favoriete online slager. Vaak is het vlees, indien optijd besteld dezelfde of volgende dag al in huis.

Author

  • Valentijn

    Valentijn is een BBQ fan uit het zuiden van het land. Hij staat het liefst de gehele dag in de keuken en in de tuin bij "the Q" om zo zijn vrienden van de lekkerste gerechten te voorzien.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo