Hoe maak je de perfecte hamburger

11 april 2023

Een hamburger op de bbq bereiden lijkt simpel. Maar hoe ziet een perfecte hamburger eruit en hoe maak je deze?

De perfecte hamburger kenmerkt zich door zijn donkerbruine kleur die niet verbrand is. Geplaatst op een licht geroosterd broodje wat het knapperig maakt en het vlees dat stevig en lekker sappig is als je er op bijt. 

Hoe simpel het ook klinkt is dit geen beschrijving van de hamburgers die van de gemiddelde barbecue afkomt. Dit heeft met een aantal belangrijke factoren te maken die we graag met je delen zodat jij na het lezen de lekkere hamburger kan maken tijdens de volgende bbq.

heerlijke hamburgers bbq

Deze tips voor de perfecte hamburger zijn te verdelen in een aantal categorieën:

  1. Het vlees – Welk gehakt en hoe maak ik het perfect klaar
  2. Het broodje – Hoe kies je het juiste broodje en maak je het knapperig
  3. De BBQ – Van de temperatuur tot aan tips voor het rooster. ( en vergeet niet te keren)
  4. Garnering – Wat gaat er wel of niet op een perfecte hamburger en heeft deze rust nodig?

Het vlees voor de perfecte hamburger

Een goede hamburger begint bij het juiste gehakt, het rusten, afwegen en het kneden ervan.  
gebruik het juiste gehakt

Gebruik het juiste gehakt

Het klinkt zo logisch, maar gebruik het juiste gehakt bij het maken van de hamburger. Het gehakt kan je uiteraard kopen in de supermarkt of bij de slager. Uiteraard gaat onze voorkeur uit naar vlees van de slager. Maar soms is het gemak van de supermarkt gewoon prettig.

Wat je ook kies houd rekening met het vetpercentage van het vlees. Het vet van het vlees maakt de hamburger lekker sappig.

Vraag eens bij de slager om rundergehakt met een vetpercentage rond de 20%. Ga je toch naar de supermarkt? Sla dan het magere rundergehakt over. Door het ontbreken van het vet is de kans groot op een taaie en droge hamburger.

Een hamburger maken van varkensvlees is overigens gewoon mogelijk. Kies voor ongeveer 100-150 gram voor een stevige hamburger. Lees eventueel het Carolina pork burger recept van de bbq helden als je hier meer over wilt weten.

Gehakt laten draaien bij de slager

Bij de slager kun je zeker weten dat het vlees vers is en goed bewaard is. Vraag de slager vervolgens het vlees voor je te malen. Dit zal ervoor zorgen dat de hamburger lekker sappig is. Laat ten slotte de slager er zeker een beetje vet aan toevoegen. De voordelen hiervan zijn hierboven reeds besproken. Maar het zal helpen om de hamburger vochtig te houden en te voorkomen dat hij op de grill uitdroogt. 

Het voordeel van gehakt laten draaien bij de slager is dat je keuze hebt over het type vlees. De hamburger valt wellicht op deze manier wel iets duurder uit maar je hebt hem wel volledig op maat (b.v. spier/vet verhouding)

Gebruik gehakt uit de koelkast

Geen tijd om vers vlees te laten draaien bij de slager? Dat is waar de koelkast om de hoek komt kijken. En hoewel het misschien niet zo vers is als vlees dat je zelf gemalen hebt, is het nog prima geschikt voor het maken van hamburgers.

Sommige deskundigen zeggen zelfs dat voorgemalen vlees lekkerder kan zijn dan vers gemalen vlees, omdat het meestal gelijkmatiger gekruid is.

Dus als je de volgende keer zin hebt in een hamburger, wees dan niet bang om naar de koelkast te grijpen. Zorg dat je het vlees goed afdekt om zoveel mogelijk vocht te behouden in de koelkast.

Ook qua temperatuur hoef je je geen zorgen te maken. De hamburger uit de koelkast is vaak dun genoeg om goed op te warmen op de bbq.

vlees afwegen

Weeg het gehakt af

Deze stap lijkt logisch, maar om gelijke hamburgers te maken (en om ruzie over de grootste burger te voorkomen) is het handig om het gehakt af te weinig. Op deze manier zorg je voor een consistente dikte en formaat burger.

Zorg dus voor een eenvoudige keukenweegschaal en zorg dat je ongeveer 100 tot 150 gram per hamburger neemt. Hierbij heb je met 150 gram natuurlijk een stevigere burger.

Kneed het gehakt niet te hard

Nu het gehakt is afgewogen en bepaald is hoeveel gehakt per burger wordt genomen is het tijd om het gehakt te vormen tot burgers.

Let op: Hierbij is het natuurlijk van belang om eerst je handen te wassen.

Neem de 100 tot 150 gram gehakt en vorm er (met voorkeur natte handen om plakken te voorkomen) burgers van. Ons advies is hierbij om niet te hard / compact te kneden. Want hoe losser het gehakt hoe malser de burger zal smaken. 

Dit geld natuurlijk voor het gehele proces; van het toevoegen van specerijen tot het vormen van de burger in een schijf-achtige vorm.  Houdt rekening tijdens het vormen dat de burger zal krimpen op de bbq. Maak ze dan iets hoger dan ze uiteindelijk moeten worden. Een mooie richtlijn is ongeveer 2cm.

Hamburger pers

Hoe maak je een perfecte ronde hamburger

Er zijn een aantal verschillende manieren manieren om een perfecte ronde hamburger te maken. Hierbij is een methode om een hamburger pers aan te schaffen.

Wil je geen hamburger pers dan raden wij aan een klein kuiltje te maken in de hamburger, zoals je dat ook zou doen bij het rijzen van deeg voor een pizza op de bbq.

Laat de hamburger rusten in de koelkast

Zoals met veel vleeswaren raden wij aan om de vers gemaakte hamburgers wat te laten rusten in de koelkast. Dit geeft extra stevigheid aan de burger wat weer voorkomt dat ze potentieel uit elkaar vallen op de bbq.

beste hamburger broodje

Het hamburger broodje

Een onderschat onderdeel van een lekkere hamburger is het broodje. Uiteraard mogen we het knapperige broodje niet overslaan.

Qua broodjes heb je voldoende keus: Je kan vrijwel overal “hamburger broodjes” in de supermarkt kopen. Maar ook kun je gaan voor een ciabatta, italiaanse bol of voor de echte die-hard bbq fanaat: Het zelf bakken van je eigen broodjes. 

Wat je ook kiest, ons advies is om het broodje alvast door de midden te snijden en het licht te roosteren op de bbq of een grill.

Bereiden van de hamburger op de bbq

Nu dat we het vlees in de juiste vorm hebben bereid en het juiste broodje hebben gevonden is het tijd voor de bereiding op de bbq.

Tijdens de bereiding komen een aantal dingen aan bod:

  1. Het preparen van de grill (schoonmaken rooster)
  2. Het aansteken van de bbq
  3. Het vlees bestrooien met zout, peper en potentieel kaas voor de cheeseburger
  4. Draaien van de burger
BBQ Grill schoonmaken

Maak het rooster van de bbq schoon

Er is niets vervelender dan een aangekoekte (of zelfs roestige) grill. Laat staan als dat op je vlees terecht komt.

Zorg dat voordat je de hamburger gaat bakken begint met het schoonmaken van de grill. (of voor het schoonmaken van een roestige grill)

Het schoonmaken van een vies rooster is gelukkig wat eenvoudiger: Na het aansteken van de bbq ga je met een staalborstel over de grill heen. Door de hitte laat het vet en de resten gemakkelijker los.

Na het borstelen veeg je met b.v. een keukenrol de overige resten van de grill in.

Snijd vervolgens een ui in twee halven en ga met de binnenkant van de ui over het rooster heen. Dit geeft een natuurlijk anti aanbaklaag.

Geen ui in huis? (Iets wat ik me niet voor kan stellen als je een hamburger gaat maken) Dan kan je altijd olie gebruiken om de grill in te smeren.

Steek de bbq aan

Het aanstoken van de barbecue is natuurlijk een belangrijke stap. Wat je nodig hebt is een bbq die goed heet is. Denk hierbij aan temperaturen van rond de 200 graden.

Geen temperatuurmeter bij de hand? Gebruik dan je hand! 

Wanneer je jouw hand niet langer dan 2 seconden boven de grill kan houden zit je goed.

Moeite met het bepalen van de hoeveelheid houtskool wij scheven eerder wat handige tips.

Wel of geen deksel op de bbq?

Heb jij een kleiner model bbq (dus geen kamado), dan kan je jezelf wel eens afvragen of de deksel nou op, of juist van de barbecue moet.

Bij kleinere barbecues is ons advies om tijdens het grillen geen deksel te gebruiken. Dit zodat het vocht weg kan en de burger zo krokant mogelijk kan worden.

Doe de deksel er puur op om eventuele vlammen onder de burgers te doven.

bbq aansteker

Kruid het vlees

De grill is schoon, de bbq is op temperatuur, dan is het tijd om het vlees te kruiden met zout en peper.

Maar waarom kiezen we ervoor om zout niet van te voren toe te voegen aan het vlees? Dan wordt het toch veel egaler verdeeld?

Zout onttrekt water aan sommige vleeseiwitten en lost ze op, waardoor ze de onoplosbare eiwitten aan elkaar binden.

Dit is prima voor vlees zoals een worst, maar niet voor een malse burger.

Wacht dus met het zouten van je hamburgers tot vlak voor ze de grill op gaan.

Geef extra smaak aan je burger

Naast zout zijn er extra specerijen om het vlees extra op smaak te brengen. Een veelgenoemde combinatie tijdens het preparen van het vlees is de volgende:

  1. 1 el versgemalen peper
  2. 1 el knoflook poeder OF 1-2 gemalen teentjes knoflook
  3. 1-2 el Worcestershire saus

Zoals eerder genoemd voegen we het zout pas net voor het grillen toe.

Draai de burgers

Het klinkt zo logisch, maar vergeet niet de hamburgers tijdens het bakken te draaien.

Het draaien van de hamburgers zorgt ervoor dat je beide kanten van het vlees perfect kan krijgen voor een gelijkmatige garing.

Probeer tijdens het bakken beide kanten van de burger zo gelijkmatig gaar te krijgen. Keer dus voldoende (tenzij de cheddar / goudse kaas er al op ligt natuurlijk).

Kerntemperatuur van de hamburger

De kerntemperatuur, je kunt er niet omheen tijdens het barbecueën. Ook bij het maken van de perfecte burger is er een advies kerntemperatuur: Namelijk 70°C.

Het meten van een kerntemperatuur doe je uiteraard met een thermometer. Heb je deze niet bij de hand? Dan is het een kwestie van de burger opensnijden.

Tot slot

Er zijn veel onderdelen die spelen bij het maken van de perfecte hamburger: Het vlees, broodje, de bbq en de garnering.

Het is belangrijk dat je het juiste gehakt gebruikt waarbij je kan kiezen of je het vlees laat draaien of gehakt uit de koelkast gebruikt. Weeg hamburgers van 100-150 gram af en kneed het gehakt niet te hard. Wil je een perfect ronde burger? Kies dan voor een hamburger pers en laat vervolgens het gehakt rusten in de koelkast.

Vervolgens kies je het juiste broodje: van italiaanse bol tot supermarkt hamburger broodje en grill deze kort.

Daarna zorg je dat je de bbq schoonmaakt, op temperatuur stookt en vervolgens breng je de hamburger op smaak. Leg de burgers op de bbq en draai deze voor een gelijkmatige gaarheid. Ga voor een kerntemperatuur van 70 graden celsius, laat rusten en geniet van je burger!

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo