Hoe maak je een roestige grill gemakkelijk schoon?

18 juni 2023

Wat heb je nodig om je grill schoon te maken?

De meest eenvoudigste manier om een roestige grill schoon te maken is met simpelweg zout en azijn. Ik hoor je al denken.. zout en azijn?!  Ja standaard huis tuin en keuken kruiden zullen je grill weer in orde krijgen. En dit werkt voor elke grill, van weber tot roestige kamado grill.

Voordat je aan de slag gaat, kun je het beste alles wat je nodig hebt voor de reiniging eerst bij elkaar zoeken.

Als je eenmaal aan het schoonmaken bent, wordt het erg rommelig, en het laatste wat je wilt is roestige handafdrukken achterlaten op alle keukenkastjes (en vanavond op de bank moeten slapen).

Om de grill schoon te maken met zout en azijn, heb je nodig:

  • 1 kop gewoon keukenzout
  • 2 kopjes witte azijn
  • 1 stevige vuilniszak
  • Wegwerp doeken of lappen / oude kleding

De aangegeven hoeveelheden zout en azijn zijn voor het schoonmaken van één standaard grillrooster, dus als je er meer dan één doet, voeg je dezelfde hoeveelheden weer toe per extra rooster.

BBQ Grill schoonmaken

Zo maak je je grill schoon met zout en azijn

Als je de ingrediënten hebt verzameld, is het tijd om van de roest af te komen en de grill te gaan schoonmaken van jouw Weber of Kamado BBQ. Dit gaan we doen in 5 eenvoudige stappen:

  1. Mix het zout en azijn
  2. Plaats het rooster in de vuilniszak
  3. Voeg het mengsel toe aan de vuilniszak
  4. Laat het een nacht staan
  5. Haal de overige roest weg met de oude lappen
 

1. Meng een kopje zout met twee kopjes azijn

Het eerste wat je moet doen is het zout mengen met de azijn. Het zout zal de natuurlijke zuurgraad van de azijn verhogen tot het punt waar het het reeds geoxideerde metaal kan oplossen.

Het zal echter het metaal eromheen en eronder niet beschadigen. Het zout werkt ook als een schuurmiddel wanneer het tijd is om te gaan schrobben in stap 5.

2. Plaats de roosters in een vuilniszak

De roestige grillroosters zul je  een nacht moeten laten weken, en dat is waar die stevige vuilniszak van pas komt.

Verdubbel de vuilniszakken als een enkele zak niet stevig genoeg is. Je wilt natuurlijk niet dat er overal een mengsel van zout, azijn en opgeloste roest uitlekt.

3. Doe het azijnmengsel in de zak

Zodra de roestige roosters in de zak zitten, giet je het azijn- en zoutmengsel in de container en wring je het door elkaar om ervoor te zorgen dat het het hele rooster bedekt wordt met het mengsel.

4. Leg het rooster plat en laat het een nacht weken

Je wilt zoveel mogelijk van het zout- en azijnmengsel in contact houden met het roestige rooster. Zoek dus een plek om de zak plat neer te leggen en laat het een nacht weken om zoveel mogelijk roest los te weken.

5. Verwijder de resterende roest met de oude lap

Het zout en azijn mengsel zal zijn werk hebben gedaan 's nachts en loste het grootste deel van de roest op.

Echter zal je ook wat werk moeten verzetten door met de oude lap of doek langs het rooster te wrijven (bewegingen naar beneden).

Vergeet niet om gebruik te maken van de resterende zout. Dit werkt als een schuurmiddel en helpt je met het verwijderen van alle roest die er nog is.

Afhankelijk van hoe roestig de grill was in het begin, kan het nodig zijn om een paar keer door het bad met zout en azijn te gaan om alles weg te krijgen.

Andere methoden om een roestige grill schoon te maken

Zeep en water

Als je slechts een paar kleine roestplekjes hebt en zo snel mogelijk weer wilt grillen, kun je zeep, water en een flinke dosis spierkracht gebruiken.

Een harde nylon borstel zal hier je beste vriend zijn. Deze is stevig genoeg om de roest los te krijgen, maar zal je grillrooster niet beschadigen zoals een metalen of koperen borstel dat zou doen.

Citroensap en wasmiddel

Citroensap en wasmiddel werken op een vergelijkbare manier als zout en azijn, door een zure oplossing te creëren die de roest oplost. Het is iets minder effectief dan zout en azijn, en het citroensap kan dingen een beetje plakkerig maken, maar het werkt prima op kleinere roestplekjes.

Veilige roestverwijderaars

Er zijn genoeg roestverwijderende chemicaliën op de markt, maar helaas bevatten veel daarvan nogal gevaarlijke stoffen. Aangezien je een kooktoestel schoonmaakt, wil je iets vinden dat veilig en niet giftig is.

Merken zoals Evapo-Rust en Rust Remover zijn op waterbasis, niet giftig en, in het geval van Evapo-Rust, biologisch afbreekbaar, en zijn dus veilig om te gebruiken op je grill.

Veilige roestverwijderaar

JENOLITE Niet-gevaarlijke roestverwijderaar
ijzer, staal, chroom, koper, messing en aluminium – milieuvriendelijk – 1L

Azijn en baking soda

Als je roestplekken hebt op moeilijk te schrobben plaatsen, dan kan een pasta van witte azijn en baking soda helpen om dit weg te krijgen. Meng een 2-1 verhouding van baking soda tot azijn tot een dikke pasta en breng deze snel aan.

Het zuur in de azijn zal de roest weg eten, terwijl de baking soda zal reageren met het zuur, waardoor het gaat schuimen en zo alle hoekjes en kiertjes bereikt.

1 Reactie
  1. Hele fijne tip????????

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo