Wat is het verschil tussen BBQ en grill?

30 maart 2023

Als de zomer aanbreekt, is er niets beters dan een goede barbecue of grill.

Voor veel mensen lijken deze termen echter uitwisselbaar te zijn en wordt er vaak verwezen naar beide als “barbecueën”.

Maar wat is het verschil tussen BBQ en grill?

Als beginner kan dit verwarrend zijn, maar maak je geen zorgen! In deze gids zullen we de verschillen tussen deze twee kookmethoden uitleggen, evenals enkele handige tips om de perfecte barbecue of grill te bereiden.

bbq aansteker

Wat is BBQ?

BBQ staat voor “barbecue” en verwijst meestal naar het langzame kookproces van voedsel met indirecte warmte, lage temperatuur en veel rook.

Traditionele BBQ's worden meestal gemaakt van houtskool, hout of pellets, hoewel er ook elektrische en gasbarbecues zijn. Hieronder staan enkele kenmerken van een BBQ:

 • Lagere temperatuur: BBQ's worden meestal gekookt bij lagere temperaturen, meestal tussen 200-250 graden Celsius.
 • Langere kooktijd: Omdat BBQ's op lagere temperaturen worden gekookt, duurt het langer om het voedsel gaar te krijgen, vaak tussen de 6-12 uur.
 • Indirecte warmte: Bij BBQ's wordt het voedsel niet direct boven de warmtebron geplaatst, maar eerder aan de zijkant van de barbecue. Dit zorgt voor een gelijkmatigere en langzamere garing van het voedsel.
 • Gebruik van rook: Bij BBQ's wordt er vaak gebruik gemaakt van rook, afkomstig van de houtskool, hout of pellets, om het voedsel extra smaak te geven.
grill guru werking

Wat is Grillen?

Grillen is een kookmethode die meestal hogere temperaturen en directe warmte gebruikt om het voedsel snel te bereiden.

Grillen kan op verschillende soorten grills worden gedaan, zoals gasgrills, houtskoolgrills en elektrische grills. Hieronder staan enkele kenmerken van een grill:

 • Hogere temperatuur: Bij grillen worden hogere temperaturen gebruikt, meestal tussen 260-315 graden Celsius.
 • Kortere kooktijd: Omdat er hogere temperaturen worden gebruikt, duurt het grillen meestal korter, vaak tussen de 5-20 minuten.
 • Directe warmte: Bij grillen wordt het voedsel direct boven de warmtebron geplaatst, wat zorgt voor een snellere bereiding van het voedsel.
 • Minder gebruik van rook: Bij grillen wordt er minder gebruik gemaakt van rook, waardoor het voedsel minder rokerig van smaak is.

BBQ of grill: Welke moet je kiezen?

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste kooksnelheid, de gewenste smaak en het type voedsel dat je wilt bereiden.

Hieronder staan enkele overwegingen om je te helpen bij het kiezen van de juiste kookmethode:

 • Snelheid: Als je snel voedsel wilt bereiden, is een grill meestal de beste optie, omdat het voedsel sneller gaar is dan bij een BBQ. Als je echter de tijd hebt en op zoek bent naar een heerlijk smaakvol resultaat, dan is een BBQ de betere optie.
 • Smaak: Als je houdt van de rokerige smaak van gerookt voedsel, dan is een BBQ de beste keuze, omdat het gebruik van rook bij BBQ's het voedsel extra smaak geeft. Grillen geeft minder rooksmaak, maar kan nog steeds heerlijk smaken door het gebruik van marinades en kruiden.
 • Voedseltype: Sommige voedingsmiddelen, zoals kip en varkensvlees, worden vaak gekookt op een BBQ vanwege hun dikke textuur en de tijd die nodig is om ze te bereiden. Andere voedingsmiddelen, zoals groenten en vis, worden vaak gegrild vanwege hun dunne textuur en snelle bereidingstijd.

Tips voor de perfecte BBQ of grill

Nu je het verschil weet tussen BBQ en grill en hoe je de juiste kookmethode kunt kiezen, zijn hier enkele tips om de perfecte BBQ of grill te bereiden:

 • Bereid het voedsel goed voor: Zorg ervoor dat het voedsel goed is gemarineerd en op kamertemperatuur is voordat je het op de BBQ of grill legt.
 • Gebruik de juiste warmte: Zorg ervoor dat je de juiste temperatuur gebruikt voor het voedsel dat je bereidt. BBQ's gebruiken lagere temperaturen, terwijl grillen hogere temperaturen vereist.
 • Gebruik houtskool of houtsnippers voor extra smaak: Als je een BBQ gebruikt, voeg dan houtskool of houtsnippers toe voor extra smaak.
 • Laat het voedsel rusten: Laat het voedsel na het koken enkele minuten rusten voordat je het serveert om de sappen te laten absorberen en het voedsel malser te maken.
 • Experimenteer met verschillende marinades en kruiden: Probeer verschillende marinades en kruiden om de smaak van het voedsel te variëren en te verbeteren.
cropped bbqadvies logo normal.png

Veelgestelde vragen / FAQ's

Q: Kan ik een grill gebruiken voor BBQ?
A: Ja, dat kan. Als je een grill gebruikt, zorg er dan voor dat je indirecte warmte gebruikt en houtskool of houtsnippers toevoegt voor extra smaak.

Q: Kan ik een BBQ gebruiken om te grillen?
A: Ja, dat kan. Je kunt de BBQ instellen op hogere temperaturen en het voedsel direct boven de warmtebron plaatsen om te grillen.

Q: Welke kookmethode is gezonder: BBQ of grill?A: Beide kookmethodes kunnen gezond zijn, afhankelijk van het voedsel dat je bereidt. Bij beide kookmethodes kun je vetten en oliën verminderen om de gezondheid van het voedsel te verbeteren.

Q: Kan ik binnen BBQ'en of grillen?
A: Het wordt over het algemeen afgeraden om binnen te BBQ'en of grillen vanwege de rook die vrijkomt en het risico op brand. Als je binnen wilt koken, gebruik dan een elektrische grill of grillpan.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo