Elektrische BBQ – Wat zijn de voor en nadelen?

26 november 2022

Wanneer je denkt aan een BBQ denk je vaak aan een grill met gloeiende kolen en briketten maar ook gasbarbecues zijn al jaren populair. 

Maar wat als ik je vertel dat elektrische BBQ's een opmars aan het maken zijn, mede dankzij de stijgende gasprijzen en prijzen van kolen & briketten.

Maar wat is een elektrische bbq en wat zijn de voordelen ervan? Smaakt het eten van een elektrische bbq net zo lekker als BBQ'en op gas of kolen?

In dit artikel nemen we een duik in de wereld van elektrische bbq's.

Wat is een elektrische bbq?

Zoals de naam al zegt, is een elektrische BBQ een barbecue die op elektriciteit werkt. Je steekt de bbq in het stopcontact en je kan gaan beginnen met BBQ'en.

Het grote verschil met briketten, kolen of gas zit hem in het de hittebron. Een elektrische bbq bevat een verwarmingselement in tegendeel van het open vuur van de alternatieven.

Dit heeft natuurlijk zijn voor en nadelen. 

Voor en nadelen van een elektrische bbq

Voordelen van een elektrische bbq

Een van de voordelen van een elektrische bbq is een verminderde rookontwikkeling ten opzichte van de traditionele bbq's. Daarnaast heeft het ook geen (rond waaiend) as.

Dit omdat je niet met open vuur werkt en b.v. het vet vrijwel niet verbrand (of het moet op het verwarmingselement komen). Dit maakt een elektrische bbq een veilige en perfecte keuze voor een balkon of terras.

Daarnaast is een elektrische bbq snel in opstart ten opzichte van kolen waarbij je de kolen of briketten eerst witheet moet laten worden. Dit omdat het verwarmingselement binnen no-time warm is.

De temperatuur is nauwkeurig te regelen omdat je met elektriciteit werkt. Dit geld voor de opstart, het op temperatuur houden maar ook het afkoelen van een elektrische bbq gaat vrij rap.

Nadelen van een elektrische bbq

Als het gaat om elektrische BBQ's zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je tot aanschaf overgaat.

Het eerste is dat elektrische BBQ's wat duurder kunnen zijn dan traditionele grills. Bovendien, omdat de warmte intern wordt opgewekt, kunnen elektrische BBQ's er langer over doen om op te warmen dan gas- of kolengrills.

Ten tweede heb je op een elektrische grill minder / een andere smaak dan dat je jouw eten bereid op een gas of grill die werkt op kolen. De smokey / rokerige smaken zullen ontbreken. Door het ontbreken van vuur zal je ook moeilijker in staat zijn om het vlees te verbranden (als je daarvan houdt bij bijv. speklapjes)

Tenslotte kunnen elektrische BBQ's moeilijker af te koelen zijn dan andere soorten grills, dus als je je kookpartij snel wilt beëindigen, is een elektrische BBQ misschien niet de beste keuze.

Veelgestelde vragen over elektrische bbqs

Veelgestelde vragen

Nu we de voordelen en nadelen weten van een electrische BBQ, wil ik graag de meestgestelde vragen rondom een elektrische bbq op een rijtje zetten.

Welke elektrische BBQ is het beste?

Er zijn veel verschillende elektrische barbecues verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Momenteel zijn wij bezig met het testen van elektrische bbq's om zo de beste te kunnen bepalen a.d.h.v. verschillende criteria. 

Op het adviseren wij de Tristar BQ-2816 als de beste electrische BBQ

Waarom water plaatsen onder een elektrische BBQ?

In sommige elektrische bbq's kan je een bak met water plaatsen onder de BBQ. Dit zorgt voor een vermindering van rook en geurtjes omdat de vleesvetten hierin worden opgevangen.

Hoeveel stroom verbruikt mijn elektrische BBQ?

Het verbruik van jouw elektrische BBQ is natuurlijk afhankelijk van het model. Een gemiddelde elektrische barbecue heeft een vermogen van 2.200 watt. Zo ook de Tristar BQ-2816 die we eerder als beste elektrische BBQ bestempelden.
 
Wanneer je 1,5 uur grilt op vol vermogen, kost dat zo’n 3,3 kWh aan elektriciteit.
 
Nu weten we dat energie laatste maanden ontzettend duur is. 1 kWh kost nu € 0,73 (gemiddelde prijs in oktober 2022)
 
1,5 uur grillen op vol vermogen €2,41

Hoe maak ik mijn elektrische BBQ schoon?

Het schoonmaken van een grill werkt net weer wat anders dan het schoonmaken van een elektrische BBQ.
 
Daar waar een grill met veel roet en verbrand vet te maken zal hebben is een elektrische bbq gemakkelijker schoon te maken:
 
Verwijder eerst de grootste etensresten van het rooster en sluit het deksel.
 
Zet de barbecue op de hoogste stand en wacht zo'n 15 minuten.
 
De verbrande etensresten borstel je er vervolgens gemakkelijk van af.
 
Let er bij het schoonmaken van een elektrische barbecue op dat je de stekker uit het stopcontact haalt voordat je met water aan de slag gaat.
 
We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo