Bierkip BBQ - Beer Can Chicken
Ontdek deze BBQ klassieker: de Beer Can Chicken. Dit recept is veelbesproken doordat het eigenlijk niet uitmaakt welk bier je gebruikt.Dit komt omdat het bier niet verdampt en vrijwel geen invloed heeft op de malsheid v.d. kip.Maar Valentijn, waarom heb je dan in godsnaam dat bierblik nodig?Fijn dat je het vraagt: het blik dient als standaard waardoor de kip in een handige positie geplaatst kan worden op de BBQ. De malsheid komt omdat de dijen dichter op het vuur zitten dan de rest van de kip.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 10 minuten min
Marineren 1 uur uur
Totale tijd 2 uur uur 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken bbq
Porties 4 personen
Equipment
- BBQ met deksel
- 1 Rookhout blokje
- 1 Kernthermometer
- 1 aluminium lekbak
Ingrediënten
- 1 hele kip (ongeveer 1 kilo)
- BBQ Rub naar keuze
- 1 blik bier Halve liter
Instructies
Preparatie
- Voordat we beginnen met BBQen gaan treffen we de juiste voorbereidingen. Het eerste wat we doen is het schoonmaken van de kip.Dit doen we door de kip onder stromend water te wassen en hem vervolgens te deppen met droog keukenpapier.Maak nu met je vingers voorzichtig de huid van de kip los van het vlees, zodat er ruimte ontstaat tussen het vlees en het vel van de kip. Dit doe je door voorzichtig je vinger door het vel te steken en van links naar rechts te bewegen.
- Gebruik de gekozen BBQ rub en begin met de rub aan te brengen onder de huid van de kip. Daarna breng je de rub ook aan op de huid v.d. kip en wrijf het er goed in.Zelf kiezen wij er ook nog voor om de rub in de holte van de kip te strooien van extra smaak.
- Laat de kip minimaal een uur marineren zodat de smaak v.d. rub goed in de huid en het vlees kan trekken.
BBQ Time
- We beginnen met de BBQ klaar te maken voor indirect grillen op 180 graden.
- Plaats de aluminium lekbak iets uit het midden en verdeel de briketten of kolen aan de zijkanten van de lekbak. Dit zorgt voor een hetere zijde aan een kant wat een positief effect heeft op de anatomie van de kip.
- Open het blik bier en drink deze voor de helft op en schuif de kip over het blik bier.
- Controleer de temperatuur van de BBQ en voeg het rookhout toe.
- Zet de kip in het midden van de lekbak met de borstkant richting de kleinste hoeveelheid kolen en sluit de BBQ met de deksel.
Garing
- Laat de kip ongeveer een uur garen op de BBQ en houdt met een kerntemperatuurmeter de kip in de gaten.
- Wanneer de borst van de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 76 graden en de dijen van de kip een kerntemperatuur hebben van 82 graden, mag de beer can chicken van de BBQ.
- Laat de bierkip 10 minuten rusten zodat de sappen en het vocht zich goed kan verdelen over de gehele kip.
Serveren en genieten
- Na het rusten snij je de kip in stukken en kan je genieten van jouw eigen BBQ can chicken.
Notities
Voor dit recept is inspiratie gebruikt van verschillende Beer Can Chicken recepten. Heb je aanvullingen op het recept, laat het ons dan gerust weten.
Trefwoord kip
Author
-
Valentijn is een BBQ fan uit het zuiden van het land. Hij staat het liefst de gehele dag in de keuken en in de tuin bij "the Q" om zo zijn vrienden van de lekkerste gerechten te voorzien.