Wat is de Reverse Searing BBQ Techniek en hoe gebruik ik het?

31 maart 2023

Nu de zon feller begint te schijnen en de temperatuur stijgt, is het tijd om je grill af te stoffen en je klaar te maken voor het ultieme BBQ-seizoen.

Of je nu een doorgewinterde pitmaster bent of een nieuweling, er is altijd ruimte om je BBQ-vaardigheden te verbeteren. En een techniek die aan populariteit wint onder BBQ liefhebbers is de Reverse Searing techniek, omgekeerd schroeien in het Nederlands, voor de BBQ.

Als je voor het eerst met omgekeerd aanbraden werkt, maak je dan geen zorgen – wij leggen het voor je uit. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over deze techniek, van de basis tot de fijnere details. Dus pak je tang en laten we beginnen!

Wat is Reverse Searing Techniek Voor de BBQ?

Reverse Searing is een kookmethode waarbij vlees eerst langzaam gaart en dan op hoog vuur wordt dichtgeschroeid. Het idee achter reverse searing is om het vlees langzaam en laag te garen, zodat het de gewenste interne temperatuur kan bereiken zonder dat de buitenkant overgaar wordt.

Als het vlees de gewenste temperatuur heeft bereikt, wordt het kort op hoog vuur dichtgeschroeid om een smaakvol korstje te krijgen.

Omgekeerd aanbraden is een methode om vlees eerst langzaam te garen en dan aan het eind te schroeien om een perfect geblakerde korst en een sappige, malse binnenkant te krijgen.

Deze techniek is vooral populair bij dikke stukken vlees, zoals steaks of karbonades, omdat het vlees dan gelijkmatig gaart en zijn vocht behoudt.

Hoe Werkt Reverse Searing Techniek Voor de BBQ?

Het reverse searing proces omvat drie stappen:

 1. Verwarm je grill voor op een lage temperatuur, rond de 110°C tot 120°C.
 2. Plaats het vlees op de grill en laat het langzaam garen tot het een interne temperatuur bereikt die ongeveer 10 tot 15 graden lager is dan de gewenste eindtemperatuur. Dit kost wat tijd, maar wees geduldig – de lage hitte zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart zonder uit te drogen.
 3. Haal het vlees van de grill wanneer het dichtbij de gewenste interne temperatuur komt en laat het ongeveer 10 minuten rusten. Hierdoor kunnen de sappen door het vlees heen trekken, wat resulteert in een malser en smaakvoller eindproduct.
 4. Verhoog tot slot de temperatuur van je grill naar hoog en schroei het vlees aan beide kanten enkele minuten dicht totdat er een mooie gekarameliseerde korst ontstaat.

Wat zijn de Voordelen van Reverse Searing Techniek Voor de BBQ?

Reverse searing heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele grillmethodes:

Gelijkmatige garing: Door het vlees langzaam te garen, zorg je ervoor dat het gelijkmatig gaart zonder verbrande of te gaar gekookte plekken.

Sappigheid: Langzaam koken helpt om de natuurlijke sappen van het vlees te behouden, wat resulteert in een malser en smaakvoller eindproduct.

Meer controle: Met reverse searing heb je meer controle over de uiteindelijke temperatuur van het vlees, wat betekent dat je elke keer de perfecte gaarheid kunt bereiken.

Korst: De hoge temperatuurschroei aan het einde van het kookproces creëert een mooie korst die smaak en textuur toevoegt aan het vlees.

Reversed sear vlees

Welke soorten vlees zijn het best geschikt voor Reverse Searing Techniek Voor de BBQ?

Reverse searing werkt het best voor dikke stukken vlees, zoals steaks, varkenskoteletten of lamskoteletten.

Deze stukken hebben veel spiervezels en het langzame koken helpt bij het afbreken van die vezels, wat resulteert in een malser stuk vlees.

Hoe kies je het juiste stuk vlees voor Reverse Searing Techniek Voor de BBQ?

Als je op zoek bent naar het perfecte stuk vlees om te reverse searen, let dan op de volgende dingen:

 1. Dikte: Kies een stuk vlees dat minstens 1,5 tot 2 inch dik is. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaar wordt.
 2. Marmering: Zoek naar een stuk vlees met veel marmering, oftewel vet dat door het vlees heen loopt. Dit zorgt voor extra smaak en sappigheid.
 3. Kwaliteit: Kies altijd voor kwaliteitsvlees van een betrouwbare slager. Dit zorgt voor een betere smaak en textuur.

Welke BBQ-accessoires heb je nodig voor Reverse Searing Techniek Voor de BBQ?

Om te reverse searen heb je niet veel extra BBQ-accessoires nodig, maar deze kunnen wel handig zijn:

 1. Vleesthermometer: Dit is essentieel om te zorgen dat het vlees de juiste interne temperatuur bereikt.
 2. Gietijzeren pan: Dit is ideaal voor het searen van het vlees, omdat het de warmte goed vasthoudt en zorgt voor een gelijkmatige hitteverdeling.
 3. Rookhout: Dit voegt extra smaak toe aan het vlees tijdens het langzame kookproces.
Marinades en rubs

Hoe voeg je extra smaak toe aan Reverse Searing Techniek Voor de BBQ?

Reverse searing op zichzelf voegt al veel smaak toe aan het vlees, maar er zijn een paar manieren om extra smaak toe te voegen:

 1. Kruiden en marinades: Breng het vlees op smaak met je favoriete kruiden en specerijen, of marineer het voor extra smaak.
 2. Rookhout: Gebruik rookhout om extra smaak toe te voegen tijdens het langzame kookproces.
 3. Boter: Voeg een klontje boter toe aan de skillet tijdens het searen van het vlees voor extra smaak en sappigheid.

Veelgestelde vragen over Reverse Searing Techniek Voor de BBQ

Hoelang duurt het om vlees te reverse searen?

Dit hangt af van de dikte van het vlees en de gewenste interne temperatuur. Over het algemeen duurt het langzaam koken 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees. Het searen duurt meestal 1 tot 3 minuten per kant.

Kun je Reverse Searing Techniek Voor de BBQ ook gebruiken voor gevogelte of vis?

Hoewel Reverse Searing Techniek Voor de BBQ voornamelijk wordt gebruikt voor rood vlees, kan het ook worden gebruikt voor gevogelte en vis. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de kooktijden en temperaturen anders kunnen zijn dan bij rood vlees. Het is daarom belangrijk om de juiste interne temperatuur te bereiken en te controleren met behulp van een vleesthermometer.

Wat is het verschil tussen Reverse Searing en normaal grillen?

Bij normaal grillen wordt het vlees direct boven de warmtebron geplaatst, waardoor het snel dichtschroeit. Bij Reverse Searing Techniek Voor de BBQ wordt het vlees eerst langzaam gekookt bij een lagere temperatuur en daarna pas kort geseared boven hoge hitte. Dit zorgt voor een malser en sappiger stuk vlees, omdat het langzame kookproces de spiervezels afbreekt en het searen zorgt voor een krokante buitenkant.

Kan Reverse Searing Techniek Voor de BBQ ook binnen worden gebruikt?

Ja, Reverse Searing Techniek Voor de BBQ kan ook binnen worden gebruikt, bijvoorbeeld op een grillpan op het fornuis of in de oven. Zorg er wel voor dat de pan of oven op de juiste temperatuur is en gebruik een vleesthermometer om te controleren of het vlees de juiste interne temperatuur heeft bereikt.

Conclusie

Reverse Searing Techniek Voor de BBQ is een geweldige manier om een ​​mals en sappig stuk vlees te bereiden met een krokante buitenkant. Door het langzame kookproces worden de spiervezels afgebroken en wordt het vlees malser.

Het searen zorgt voor een krokante buitenkant en extra smaak. Door te letten op de juiste dikte en kwaliteit van het vlees, de juiste BBQ-accessoires te gebruiken en extra smaak toe te voegen met kruiden, marinades en rookhout, kun je het perfecte stuk vlees bereiden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo