Hoe moet je direct grillen op de BBQ?

10 augustus 2023

Hoe moet je direct grillen op de BBQ? Als je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke manier om vlees te grillen met behoud van de smaak en sappigheid, dan is direct grillen de perfecte BBQ techniek voor jou.

In tegenstelling tot indirect grillen, waarbij het vlees langzaam wordt gekookt door indirecte warmte, wordt bij direct grillen het vlees snel gegrild boven de houtskool of gasbrander.

Hierdoor behoudt het vlees zijn sappigheid en smaak, terwijl het toch een mooie gegrilde kleur krijgt en een krokante buitenkant.

Het is ook een geweldige manier om die perfecte grillstrepen op je vlees te krijgen en een indrukwekkende maaltijd te bereiden voor vrienden en familie.

In dit artikel zullen we je laten zien hoe je direct kunt grillen op de BBQ en welke stappen je moet volgen om het perfecte gegrilde vlees te bereiden.

Hoe moet je direct grillen op de BBQ?

Voordat we in de details duiken, is het belangrijk om te begrijpen wat direct grillen op de BBQ precies betekent.

Direct grillen betekent dat je het voedsel rechtstreeks op de grillplaat boven de houtskool of gasbrander plaatst, in plaats van het te laten koken in een afgesloten ruimte. Het is dan ook het tegenovergestelde van indirect grillen.

BBQadvies - Direct grillen

Nu je weet wat direct grillen op de BBQ betekent, laten we eens kijken naar de stappen die je moet volgen om het perfecte BBQ-gerecht te maken:

 1. Begin met de juiste BBQ: Het begint allemaal met de juiste BBQ. Kies een model dat past bij jouw persoonlijke voorkeuren en budget. Overweeg het formaat van de BBQ, het aantal branders en het type brandstof (houtskool, gas, elektrisch).
 2. Bereid je BBQ voor: Voor je begint te grillen, is het belangrijk om de BBQ goed voor te bereiden. Begin met het aansteken van de houtskool of het opwarmen van de gasbranders. Laat de BBQ opwarmen tot de juiste temperatuur voordat je begint te grillen.
 3. Kies de juiste snit: Kies de juiste snit van het vlees. Kies een dik stuk vlees dat geschikt is voor direct grillen, zoals biefstuk, hamburgers, kipfilet, zalm of garnalen. Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je begint te grillen.
 4. Breng smaak aan: Breng smaak aan met kruiden, marinades of sauzen. Voeg smaak toe aan het vlees voordat je begint te grillen. Gebruik zout en peper of voeg een marinade of saus toe om extra smaak toe te voegen.
 5. Plaats het vlees op de BBQ: Plaats het vlees direct op de grillplaat boven de houtskool of gasbrander. Sluit de BBQ niet af. Laat het vlees grillen tot het de gewenste gaarheid heeft bereikt. Draai het vlees halverwege om voor een gelijkmatige bereiding.
 6. Laat het vlees rusten: Laat het vlees 5-10 minuten rusten voordat je het serveert. Dit geeft de sappen de kans om terug te trekken in het vlees en maakt het sappiger en smaakvoller.
 7. Serveer het vlees: Serveer het vlees op een bord en voeg eventueel nog extra kruiden of sauzen toe.

Tips voor direct grillen op de BBQ:

 • Gebruik een vleesthermometer om de gaarheid van het vlees te controleren.
 • Vet de grillplaat lichtjes in om te voorkomen dat het vlees blijft plakken.
 • Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het op de BBQ legt.
 • Draai het vlees niet te vaak om om te voorkomen dat het uitdroogt.

Veelgestelde vragen over direct grillen op de BBQ:

Welke soorten vlees zijn geschikt voor direct grillen op de BBQ?

Dikke stukken vlees zoals biefstuk, hamburgers, kipfilet, zalm en garnalen zijn geschikt voor direct grillen op de BBQ.

Moet ik de BBQ afsluiten tijdens het grillen?

Nee, bij direct grillen moet je de BBQ niet afsluiten. Laat het vlees grillen op de grillplaat boven de houtskool of gasbrander.

Moet ik het vlees bedekken tijdens het grillen?

Nee, het vlees hoeft niet bedekt te worden tijdens het grillen. Laat de lucht circuleren voor de beste grillresultaten.

Hoe kan ik de gaarheid van het vlees controleren?

Gebruik een vleesthermometer om de gaarheid van het vlees te controleren. Voor een medium rare biefstuk moet de kerntemperatuur ongeveer 55 graden Celsius zijn.

Conclusie

Direct grillen op de BBQ is een geweldige manier om de smaak van vers vlees te behouden en een heerlijke BBQ-ervaring te creëren

Met de juiste BBQ, voorbereiding en snit van het vlees, samen met een aantal handige tips, kun jij ook een expert worden in direct grillen op de BBQ.

Vergeet niet om het vlees te laten rusten voordat je het serveert voor een sappiger en smaakvoller resultaat. Probeer het zelf uit en geniet van de smakelijke resultaten!

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo