Wat is een Picanha?

19 mei 2023

Heb je je ooit afgevraagd waarom de meest ervaren grillmeesters en topchefs zo dol zijn op die specifieke cut, de Picanha steak?

Stel je eens voor, het knisperen van een gloeiend hete grill, het sissende geluid van mals rundvlees en de heerlijke geur die je neusgaten vult. Dát is de magie van Picanha.

Nu vraag je je misschien af: “Wat is een Picanha steak?” Goed nieuws: je staat op het punt om de geheimen van deze culinaire schat te ontdekken en waarom het jouw nieuwe favoriet op de barbecue wordt.

 

De Picanha

Wat is een Picanha steak?

Picanha steak, afkomstig uit Zuid-Amerika, is de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland. Het is een prachtig stuk vlees dat ideaal is voor op de barbecue.

Picanha, ook wel staartstuk genoemd, is een bijzonder stuk rundvlees. Het bevindt zich aan de achterkant van de koe, direct boven de staart. De naam “Picanha” komt van het Braziliaanse woord “picana”, wat een soort priem betekent die werd gebruikt om het vee te drijven. Het is dit stuk dat door de priem werd geraakt.

picanha-onderdeel-koe

Wat maakt pincanha zo speciaal?

Wat Picanha zo speciaal maakt, is de combinatie van mals vlees en de heerlijke vetlaag. Het vet geeft tijdens het grillen smaak aan het vlees, waardoor de steak sappig en vol van smaak blijft. Het resultaat is een stuk vlees dat smelt op de tong, met een smaak die nergens mee te vergelijken is.

Hoe bereid je een Picanha steak op de barbecue?

Het bereiden van een Picanha steak op de barbecue vraagt wat tijd en aandacht, maar het resultaat is de moeite waard. Het is essentieel om het vlees langzaam te garen om ervoor te zorgen dat het vlees sappig en mals blijft. Dit wordt gedaan met indirecte hitte op de barbecue.

Voordat het vlees op de barbecue gaat, moet het op kamertemperatuur komen. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart. Bestrooi de Picanha royaal met zout en peper en plaats het op de barbecue met de vetkant naar boven. Zo druipt het vet over het vlees, waardoor het nog sappiger wordt.

Gebruik een thermometer, zoals wij de Inkbird thermometer gebruiken in het onderstaande plaatje, om de kerntemperatuur van de picanha te monitoren.

Picanha op de bbq met thermometer

Waarom is Picanha perfect voor de barbecue?

Picanha is perfect voor de barbecue vanwege de vetlaag en de structuur van het vlees. Het vet smelt en druipt over het vlees terwijl het gaart, waardoor het vlees doordrenkt raakt met smaak. Dit maakt Picanha een favoriet bij veel barbecue liefhebbers.

Daarnaast heeft Picanha een robuuste structuur die bestand is tegen de hitte van de barbecue. Dit betekent dat het vlees niet uit elkaar valt of droog wordt tijdens het grillen. In plaats daarvan blijft het vlees sappig en mals, wat ideaal is voor een steak.

De perfecte Picanha steak serveren

Nadat de Picanha van de barbecue is gehaald, is het belangrijk om het vlees te laten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich door het vlees kunnen verspreiden, wat resulteert in een sappiger en smaakvoller eindresultaat. Snijd de Picanha tegen de draad in voor de meest malse steak.

Serveer de Picanha steak met je favoriete bijgerechten. Denk aan geroosterde groenten, aardappelen of een frisse salade. De veelzijdigheid van Picanha maakt het mogelijk om het te combineren met een breed scala aan smaken, waardoor het de perfecte keuze is voor elke barbecue.

Waar koop ik de beste Picanha steak?

Een lekkere Picanha steak kan je bij de meeste lokale slagers of keurslagers halen. Daarnaast zijn er verschillende online aanbieders van hoge kwaliteit Picanha. Wij hebben de beste voor je uitgezocht.

We kijken uit naar je idee├źn

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo