Kan een kamado BBQ tegen regen of vorst?

4 juli 2023

Koken op een kamado, een eeuwenoude kookmethode afkomstig uit Japan, is in Nederland steeds populairder geworden. Of je nu de trotse eigenaar bent van een Big Green Egg, Grill Guru, of een andere kamado, deze duurzame, keramische grills zijn het neusje van de zalm.

Maar kan zo'n kamado barbecue de weersinvloeden van regen en vorst doorstaan? Laten we dat ontdekken.

Bescherming van de Kamado en Houtskool

Het belangrijkste bij het gebruik van een kamado, ongeacht het seizoen, is het waarborgen van de kwaliteit en functionaliteit van zowel de kamado zelf als de houtskool. Tijdens koude, vochtige maanden kan vocht een probleem worden, vooral voor de houtskool. 

Zorg ervoor dat de houtskool op een droge plaats wordt bewaard. Houtskool die nat is geworden, brandt niet goed en kan leiden tot temperatuurproblemen en ongelijkmatig koken. Een kamado die onbeschermd buiten staat, kan ook vocht opnemen, vooral in de keramische buitenlaag.

Gebruik een hoes om je kamado te beschermen tegen regen en vorst. De hoes houdt de kamado droog en voorkomt dat vocht in de keramiek trekt. Een andere goede praktijk is om de kamado op een beschutte plaats te zetten, onder een afdak of in een speciaal ontworpen grill center.

Vocht en Keramiek

Een van de belangrijkste voordelen van een kamado is het keramische materiaal. Keramiek is een natuurlijke warmtegeleider en -behoudende stof die het mogelijk maakt om op constante temperaturen te koken, zelfs in koud weer. 

Maar hoe gaat keramiek om met vocht?

Hoewel keramiek bestand is tegen water, kan het vocht opnemen als het een lange periode wordt blootgesteld aan regen of vochtige omstandigheden. Hierbij is de kans op schimmel groot, vooral aan de binnenkant van de kamado.

Daarom is het belangrijk om je kamado goed te onderhouden. Houd de kamado droog en schoon. Zorg ervoor dat je na het grillen alle as en voedselresten verwijdert. Dit helpt niet alleen om schimmel te voorkomen, maar het verlengt ook de levensduur van je kamado.

Kamado Gebruiken in de Winter

Het gebruiken van een kamado in de winter kan een geweldige ervaring zijn. De dikke keramische wanden van de kamado houden de warmte goed vast, zelfs bij lage temperaturen buiten. Het enige dat je nodig hebt is wat extra houtskool om de temperatuur op peil te houden.

Kan een Kamado BBQ Tegen Regen of Vorst?

Wees voorbereid op langere voorverwarmingstijden in de winter. De koude luchttemperatuur en het koude keramiek zorgen ervoor dat het iets langer duurt voordat de kamado op temperatuur is. Maar wees gerust, het resultaat is het wachten waard. Bij betere kwaliteit kamado's gaat dit proces net iets sneller.

Vilt en Vorst

Wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, kan het voorkomen dat het vilt van het deksel en de basis vastvriest. Probeer het deksel nooit te openen als het vastgevroren is, dit kan het vilt beschadigen.

Het is aan te raden om de kamado aan te steken en de temperatuur langzaam op te laten lopen. De warmte van de kolen zal het ijs smelten en het deksel vrijgeven.

Wat Zeggen de Fabrikanten Over Koken in de Winter?

Het is altijd een goed idee om te luisteren naar de mensen die de kamado hebben gemaakt. Fabrikanten zoals Big Green Egg en Grill Guru adviseren hun klanten over hoe ze hun kamado's het beste kunnen gebruiken en onderhouden, inclusief in de wintermaanden. 

Over het algemeen adviseren ze om een kamado te beschermen tegen de elementen en om voorzichtig te zijn bij het openen van een vastgevroren deksel. Zoals eerder hier besproken in het artikel.

Conclusie

Ja, je kamado kan regen en vorst weerstaan, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg voor een goede hoes, houd de kamado en houtskool droog, en onderhoud de kamado regelmatig. Met deze stappen kan je het hele jaar door genieten van jouw kamado, ongeacht het weer.

1 Reactie
  1. Bedankt voor de informatie! Weer wat wijzer

Laat een reactie achter

BBQ Schort

Ben jij klaar om de koning van de BBQ te worden?

Ontvang wekelijks de beste BBQ-recepten, marinades en griltips, zodat jij je vrienden en familie kunt imponeren. Schrijf je vandaag nog in!

Succesvol ingeschreven

bbqadvies.nl
Logo